– Om en person jobbar stadigvarande på ett och samma företag och gör samma jobb som de andra anställda så är huvudregeln att denne person är att betrakta som arbetstagare, säger Dan Holke, chef på LO-TCO Rättsskydd.

[Ur nummer: 04/2004] Dan Holke har fått i uppdrag av Livs att skriva ihop ett PM om hur förbundet ska agera när arbetsgivare använder sig av egna företagare. Dan Holke är mycket tydlig på den punkten.

– En person med F-skattsedel som jobbar på ett och samma företag och gör samma jobb som alla andra är rent arbetsrättsligt att betrakta som arbetstagare.

Enligt Dan Holke är F-skattsedel ett skattetekniskt begrepp som inte säger något om anställningsförhållandet. Det styrs av helt andra lagar och regler.

– Det finns 100 000-tals F-skattsedlar i omlopp och någon kontroll av dessa görs inte.

* Vilket råd ger du till de fackliga företrädarna som har att hantera detta?

– Utgångspunkten ska vara att enmansföretagare som arbetar stadigvarande på en arbetsplats är att betrakta som arbetstagare.

Försöker arbetsgivaren ta in enmansföretag är det ofta att betrakta som brott mot kollektivavtalet. För det kan facket yrka rejält skadestånd, säger Dan Holke.

Det är skillnad mellan fri rörlighet av tjänster inom EU och fri rörlighet när det gäller arbete. De övergångsregler som nu diskuteras kommer inte att hindra människor från att komma hit som egna företagare.

– Det man kan misstänka är att försöken att kringgå arbetstagarbegreppet genom att påskina att man är egen företagare kommer att öka, säger Dan Holke.