[Ur nummer: 06/2004] Det låter minst sagt märkligt från ett av redaktionens mer dammiga hörn.

Däremellan hörs små glädjetjut och så ett nytt underligt ljud. När vi tittar närmare ser vi att det är lusen som lagt beslag på en av våra mobiler och nu testar olika ringsignaler.
– Det här är ju helt fantastiskt. Vilka valmöjligheter det finns! Jag vill också ha en mobil. Min ska ryta som ett lejon, det vore väl något? En liten lus som jag skulle kunna skrämma upp en hel bygd.

– Nej, du mobil är ingenting för dig lusen. Det skulle bli en plåga för oss alla om du skulle kunna ringa oss i tid och otid.
– Varför inte då om jag får fråga? Lite kul kan väl jag också få ha. Helst vill jag ha en med kamera så att jag kan samla bilder på hög. Jag skulle kunna bygga upp ett helt brottsregister så många dårar som jag sett passera i revy här under årens lopp.
– Du skulle bara våga!
– Kom igen nu. Vi lever ju i ett kommunikationssamhälle. Det ska man bejaka. Mobilen har kommit för att stanna. Det är det största som hänt oss på mycket länge. Alla borde ha rätt till en mobil, djur som människa. Det borde vara en allmän rättighet.

– Nu tar du väl i lite väl mycket lusen.
– Det tycker jag inte. Jag måste säga att den här uppfinningen slår det mesta. Att ständigt kunna hålla kontakt med varandra, från vaggan till graven, det är väl fint. För att inte tala om möjligheten att skicka sms. Små ord på vägen är alltid uppskattat.
– Det kan vara sant lusen. Det mesta går numera att uträtta med hjälp av en mobiltelefon. Vi kan hålla med dig om att årets giv att deklarera med hjälp av sms var ett fiffigt påfund.

– Visst var det. Nu väntar jag bara på att det ska gå att rösta på samma sätt. Det tror jag skulle kunna höja valdeltagandet rejält. Speciellt valet till EU-parlamentet den 13 juni som folk verkar ha svårt att masa sig iväg till. Då är det så mycket enklare att ta fram den lilla telefonen och knappa in sin röst.
– Du och dina lysande idéer…

– Vänta ni bara. Jag tror att det blir verklighet inom snar framtid. Hela Europa telefonröstade ju  i Melodifestivalen.
– Ja, men lusen det är inte samma sak. Parlaments-valet är lite mer allvarligt.
– Det är möjligt. Men om Gud kan skicka sms till barnflickan i Knutby så finns det inga gränser som jag ser det. Förresten skulle jag också behöva komma i kontakt med allsmäktig? Är det någon som har numret? Jag skulle behöva lite vägledning i EU-valet…