[Ur nummer: 07/2004] Du gamla du fria du fjällhöga Nord du tysta du… Nej, nu orkar jag inte längre. Det här är ju bara för sorgligt, snyftar Lusen hejdlöst.
– Hur är det fatt? Undrar vi ängsligt på redaktionen. Du brukar ju inte hänga läpp i första taget.
– Men nu gör jag det. Jag kan bara inte komma över att de missade. Jag som hade målat mig i gult och blått från topp till tå. Inte går det bort heller för jag använde mig av vattenfasta färger.
– Det gör väl inget. Du ser så fin ut. Riktigt somrig om vi får säga vår mening. Och så snart är det ju dags för OS i Aten och då gäller det ju att åter visa vilket land man håller på.
– OS hit och OS dit. Det är straffarna jag inte kan komma över. Jag gillar fotboll. Matchen mellan Holland och Sverige var ju som den värsta thrillern. Men den skulle ha slutat lyckligt. Zlatan och Mellberg skulle ha satt bollen i nätet. Jag förstår inte hur de kunde missa. Jag begriper det bara inte.
– Förvisso, Lusen, men livet går vidare. Du kan inte älta detta dagarna i ända.
– Kan jag visst det. Jag tycker allt ni på redaktionen borde göra det också. Lite spaltmeter borde denna händelse uppta i tidningen. Den är stor. Den är viktig.
– Du kanske kan hjälpa oss Lusen.
– Visst kan jag det. Kvällstidningarna har ju spekulerat i att holländarna skulle vara dopade. Själv misstänker jag att Zlatan inte ville stöta sig med sina holländska lagkamrater i Ajax. Han bestämde sig därför att skjuta över mål. Det är lätt hänt. Det vet ju alla.
– Nu får du ge dig Lusen.
– Här gäller det att skapa rubriker. Det är detta som är så häftigt med fotboll. Här kan allt rymmas. Som matchen mellan Sverige och Danmark som slutade 2-2. För en italienare är det beviset på hur allt görs upp under bordet.
– Lusen, nu har du kommit från ämnet. Du är inne på sidospår. Är det inte själva sporten som fascinerar dig?
– Visst är det så. Och det gläder mig att jag inte är ensam. Alla gillar fotboll. Också de borgerliga politikerna som får möjlighet att dra finansminister Bosse Ringholm inför KU för att han använde regeringens flygplan för att hinna hem till Wanjas inledningstal på LO-kongressen.
– Och vad säger det? Försöker du få en förevändning för att hacka på regeringen?
– Inte alls. Jag försöker hitta paralleller till fackligt arbete. Ta en begåvad skytt som Jakobsson.  Han kunde sätta straffen, men ville inte, för han var rädd för att misslyckas. Då fick Mellberg, som inte skjutit en straff sen han var pojklagsspelare, kliva fram. Varför? Jo, han var lagkapten. Han hade ett förtroendeuppdrag.
– Och vad säger det?
– Om ni inte slutar fega kommer ni aldrig att vinna.