[Ur nummer: 11/2004] Det här med politik är inte lätt, suckar lusen och tar sig för pannan. Jag förstår precis ingenting. Det som förr var så enkelt har blivit oerhört komplicerat, åtminstone för en liten varelse som mig som knappt har rösträtt.
– Politik kan vara komplicerat. Det är inget konstigt med det. Berätta vad det är som du inte förstår så ska vi försöka förklara för dig, säger vi på redaktionen i ett försök att låta vänliga.

– Jo, det ska jag tala om. Det här med kommunism har jag svårt att begripa, säger lusen och lägger pannan i djupa veck. Vpk, alltså vänsterpartiet kommunisterna, bytte ju namn till vänsterpartiet.
– Det stämmer.

– De säger att de gjort upp med sitt förflutna. Samtidigt har de en partiledare som envisas med att kalla sig kommunist. Det begriper jag bara inte.
– Nja, det är inte helt enkelt, det kan vi hålla med dig om. Det skulle du nästan behöva fråga Lars Ohly om. Det är ju ett personligt ställningstagande.

– Det ska jag ta och göra. Nu är det inte detta som jag egentligen är mest konfunderad över.
– Inte?

– Nej, vad jag undrar över är kursändringen som moderata samlingspartiet håller på med. Det verkar ju som rena hundfångeriet.  
– Vad tänker du på då?

– Jo, det verkar som om ett namnbyte är på gång här också. Jag skulle inte bli förvånad om det står moderata arbetarpartiet på valaffischerna nästa gång.
– Det vore väl ändå lite magstarkt.

– Ja, men inte osannolikt, säger lusen och spänner sina små ilskna ögon i oss. De verkar plagiera det mesta som vänsterpartiet gör. De talar väl om skatter. De talar sig varma om den svenska välfärden. Och arbetsrätten försvarar de idogt och säger sig vilja alla arbetares väl, men de ber inte om ursäkt som Lars Ohly och de säger inte att de hade fel förr. De gör ingen pudel.
– Nej, det är svagt. Där förlorar de i trovärdighet. Den moderata politiken är fortfarande lite förvirrande. Men oroa dig inte lusen. En ursäkt kommer säkert om ett år eller så i den sista valdebatten.

– En moderat pudel menar ni, en sån där löjligt vältrimmad liten sak med rosett, en röd då förstås…