– Det finns en stor marknad för halalkött i Sverige, säger Namir Zetali, som är en av ägarna av Qibbla halal kött.

[Ur nummer: 04/2005] – Det finns en stor marknad för halalkött i Sverige, säger Namir Zetali, som är en av ägarna av Qibbla halal kött.
Det är hit till slakthusområdet i Stockholm köttet från Närkes slakteri kommer.
I Sverige uppskattas antalet människor som bekänner sig till islam vara omkring 240 000. Många vill ha halalslaktat kött. De utgör en betydelsefull marknad.
Det svenska köttet räcker inte till, det är periodvis brist på både nöt, lamm och får. Och dessutom finns kravet på att det ska vara slaktat enligt islams regler.
De har en stor import av kött från Nya Zeeland och de har legotillverkning i andra länder.

Fryst kebabskav
På Qibbla halal kött jobbar 26 personer. De styckar och förädlar kött, gör shish kebab, hamburgare som består av 90 procent kött, korv och en favorit som är fryst kebabskav som man värmer upp i stekpannan eller i ugnen.
Saman Rasheh packar kebabskav à 750 gram påsen. Han tycker att arbetstiderna är bra, han jobbar dagtid. Någon speciell livsmedelsutbildning har han inte.
– Jag gick gymnasiets IT-program.
Och han räknar inte med att stanna kvar vid packmaskinerna hela livet. Han är själv muslim och tycker att det känns meningsfullt att göra en produkt som är halal. Jobbet är i övrig likt annat jobb inom charkindustrin, kallt och slitigt.

Diskussioner med McDonald’s
Namir Zetali talar sig varm för svensk kvalitet vad det gäller både djuromsorg och slakt.
Han har många idéer om hur företaget skulle kunna utvecklas. En är att introducera en halalburgare på någon snabbmatskedja. Diskussioner med McDonald’s har förts med har inte lett till något konkret.
– De är skeptiska, säger Namir. Om McDonalds inför ett Halal Meal skulle det vara för hela Europa. Problemet är att man inte tror att halalslakten är human. Man tror att det är omänsklig slakt, men du har själv sett att den inte alls behöver vara det, tvärtom, den kan göras i överensstämmelse med svenska regler.