Sägner i cyberåldern

Boktitel: Glitterspray och 99 andra klintbergare
Författare: Bengt af Klintberg
Förlag: Atlantis 2005

[Ur nummer: 06/2005] Har du hört talas om den bedragna kvinnan som hämnas på sin sambo genom att fylla gardinstången med räkskal innan hon flyttar ut? Eller mannen som blev fastbunden i sängen, tvångsmatad med Viagra och våldtagen av två främmande kvinnor? Har du protesterat mot företaget som föder upp ”bonsai-katter” instängda i glasflaskor? Vet du att när min väns arbetskamrat gick på begravning så ringde en mobiltelefon inne i likkistan!
Klintbergare kallas numera den typ av moderna vandringssägner som folklivsforskaren Bengt af Klintberg alltsedan 1980-talet sammanställt i Råttan i pizzan och Den stulna njuren. Historier som ofta uppfattas som sanna, inte sällan hamnar i tidningen, men som avslöjar våra fördomar och rädslor för utvecklingen i det moderna samhället. De kan också röja våra önskedrömmar eller ge utlopp för förbjudna känslor som hämndbegär. Många gestaltar pinsamma missförstånd i obekväma situationer. Titelberättelsen i Glitterspray handlar om en kvinna som förbereder ett besök hos gynekologen genom att spreja sig med vad hon tror är sin dotters deodorant…
Nutidens våndor speglas i berättelser om terrorism, mobiltelefoner och chattande på nätet. Men också om bisarr sexualitet, vilket författaren tolkar som unga mäns oro för att hamna i erotiska situationer de inte kan kontrollera.
Många av de 100 berättelserna i den nya samlingen är varianter på kända teman från tidigare böcker. En stor andel har internationell spridning. Flera är översättningar från utländska samlingar utan svenska belägg, vilket ger intryck av att Klintbergs egen aktiva forskning börjat gå lite på tomgång.
Eller också är det ett tecken på globalisering. Internet har medfört att berättelser i dag sprids över världen snabbare än någonsin. Samtidigt finns webbplatser som samlar och avslöjar rykten och skrönor. Sägnerna har i sanning tagit steget ut i cyberrymden.