”Förr lät vi folk käfta en stund, men nu har vi mindre tålamod”, sa polisen

[Ur nummer: 05/2006] När jag var liten försökte man tuta i barn att poliser innerst inne var snälla och bara ville väl. Särskilt jovialiska exemplar skickades ut i skolorna. Jag tänkte att det var för att de inte ville slåss som de måste lära barn gå över gatan och sjunga ”Här är polisen”.
För jag visste allt hur det var. De slogs. I vår stad fanns en som såg särskilt förskräckligt ilsken ut och jag tvivlade inte en sekund på ryktet att han slog folk.
En gång fick modern se honom komma marscherande med en fyllis i ett stadigt tag utanför vårt fönster. Det var ingen helt ovanlig syn. Polisstationen och Bolaget låg nära och fyllisar fanns det rätt gott om. Det ovanliga var att det gick en liten pojke bredvid den här. Det gjorde modern så ursinnig att hon slängde upp fönstret.

– Ska du ta in honom med pojken! Det är stor skam! Hjälp dom hem i stället! skrek hon.
– Ta hand om ungen själv då käring så slipper han hamna i finkan! ropade den onde och röt åt henne att stänga fönstret så inte folk slog i huvudet. Modern mullrade att det var mycket oförskämt rutet. Man måste säga ifrån, sa hon till mig.

Absolut. Men av historien lärde jag mig framförallt att även oskyldiga barn kan bli tagna av polis. Jag var övertygad om att han gärna dragit ut och sytt in modern också om han haft händerna fria nog. Och mig också av bara farten.
Men jag klarade mig, har inte följt moderns råd att säga ifrån just till ordningsmakten och har fortsatt klara mig. Inte ett enda uppstudsigt ord, alltid gjort som poliser och vakter sagt hur dumt det än varit. Inte lagt mig i. Vad jag än sett och hört. Man vet hur det kan gå för dem som gör det. För att inte tala om dem som begår misstag.
Förtal av yrkeskårer? Nejdå. Det förekommer förstås strålande undantag som bara vill väl. De flesta har förmodligen inre tjänst. Eller sjunger med barnen.
En vän blev slängd i handfängsel härom veckan. Han var något berusad, ja, men det får man faktiskt vara och ändå gå lös. Sys in ska den som är en fara för sig själv eller andra och det var han inte. Däremot måste han bedömts som en samhällsfara eftersom han begått ett miljöbrott.

Det är bra att polisen ligger i mot utsläpp, gifter, miljöfarligt avfall. Här var det just avfall. Ett korvpapper på huvudgatan i småstaden, slängt i tanklöshet. Nu hade min vän inga traumatiska upplevelser av gripna barn i minnet, eller så hade han det, så han var dum nog att inte genast plocka upp papperet när han blev upptäckt.
Några öl gjorde sitt till. Varvid han alltså slogs i gatan, sattes först i handfängsel och sedan i fyllecell. Anklagad även för våldsamt motstånd och otrevligt uppträdande.
Våldsamt motstånd gäller så vitt jag förstår så fort man inte själv trär i händerna i det där fängslet. Men är det åtalbart att vara otrevlig? Hotfullt och kränkande får man inte bete sig, men går vi verkligen omkring och riskerar polisingripande, vi som är lite allmänt medfött otrevliga och inte ler på rätt ställe när vi blir till exempel slängda i gatan? I så fall tror jag att jag ska anmäla en kd-politiker vars otrevliga uppsyn har retat mig ända sedan han var kommunalpolitiker i Vallentuna.
– Förr lät vi folk käfta en stund, nu har vi mindre tålamod, sa polisen som skrev ut min vän nästa morgon.
Yes, jag har förstått det. Och det där var bara ett exempel, det finns fler. Det gör mig rädd. Nästan lika rädd som jag var när den onde röt åt modern och jag trodde vi skulle åka i finkan vi med. Jag kunde inte ordet maktmissbruk då men något har jag lärt mig sen jag var fem.