Kraft Foods, som äger Marabou och Gevalia i Sverige och är världens näst största livsmedelsföretag, köper brittiska Cadbury.

[Ur nummer: 02/2010] Det brittiska facket Unite har kämpat emot uppköpet, eftersom man är rädd för att det görs med sådan hög belåning att det oundvikligen leder till försäljning av tillgångar och minskning av jobb.
Livsmedelsarbetarnas globala federation, IUL, skriver i en kommentar att alla arbetare inom Krafts alla verksamheter kommer att få känna av den stora upplåning som gjorts för att genomföra affären. Den totala köpesumman är 11,9 miljarder brittiska pund (nästan 140 miljarder svenska kronor). Sju miljarder pund av denna summa har lånats för att betala köpet av Cadbury. För Cadburys företagsledning, finansiella rådgivare samt hedgefonder som köpt upp aktier i det brittiska företaget blir det en mycket lönsam affär. Under åren 2004-2008 eliminerades 19 000 jobb inom Kraft Foods.