Förstörda arbetsplatser i Japan
[Ur nummer: 04/2011] Förödelsen i Japan efter jordbävning och tsunami är ofattbart stor. Samtidigt växer oron för strålningen från de havererade kärnkraftsverken i Fukushima.
Food Rengo organiserar Japans livsmedelsarbetare. I maj 2007 gästades Livs av unga fackligt aktiva från Food Rengo. Då framkom att endast tio procent av de 1,3 miljoner som arbetar inom livsmedelsindustrin var organiserade. Det som försvårade organiseringen var att det stora flertalet jobbade inom små och medelstora företag.
Förbundet, som är medlem i livsmedelsarbetarnas globala yrkesfederation IUL, rapporterar att man fått bekräftelse att det är okej med majoriteten av medlemmarna och deras familjer men att det också finns medlemmar som är försvunna. Flera arbetsplatser har blivit delvis eller helt förstörda. Strömavbrottet gör också att ett stort antal livsmedelsfabriker står stilla. Till exempel är bryggerinäringen hårt drabbad med anläggningar både i Fukushima och i Sendai.
Nu kommer det också rapporter från japanska myndigheter om förhöjda nivåer av radioaktivitet i mjölk och spenat runt Fukushima. EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att mäta radioaktiviteten i japanska livsmedel. Livsmedelsverket håller som bäst på att ta fram riktlinjer för kontrollen samtidigt bedömer verket att riskerna inte är så stora då japansk livsmedelsexport till Sverige är ganska liten.