LOs expert: ”Grov felbedömning”
Det har blivit extremt svårt att vara sjuk i Sverige. Bland världens industriländer (OECD) är det bara Mexiko som har hårdare bedömning av en människas arbetsförmåga för att få icke tidsbegränsad sjukersättning.
[Ur nummer: 04/2011] Kritiken mot alliansregeringens sjukförsäkringsreform växer. I höstas kom regeringens arbetsförmågeutredning fram till att det är orimligt att inte ta hänsyn till ålder när man bedömer en människas försörjningsförmåga. Det är ju faktiskt stor skillnad på att vara 57 år eller 20 år.
– Det verkar som om regeringen har svårt att ta till sig fakta som går emot deras reform. Deras egen arbetsförmågeutredning har fortfarande inte skickats ut på remiss, säger Kjell Rautio, utredare på LO och expert inom socialförsäkringar.
”Extremt litet nålsöga”
Han säger att nålsögat för att få icke tidsbegränsad sjukersättning har gjorts extremt litet i Sverige.
– En sjuk persons arbetsförmåga prövas inte mot den verkliga arbetsmarknaden utan mot en fiktiv. Det leder till rättsosäkerhet. Bedömningar görs utifrån orealistiska spekulationer i vad för arbete en sjuk människa skulle kunna tänkas utföra. Hur den verkliga arbetsmarknaden ser ut ska försäkringskassans handläggare inte ta hänsyn till, säger Kjell Rautio.
Målet för alliansens sjukreform är att föra över alla som är sjuka, och som inte anses ha ”permanent nedsatt arbetsförmåga”, till arbetsförmedlingen så att de kan matchas mot lämpliga jobb. Regeringen räknade vid reformens genomförande att av de utförsäkrade skulle bara 10 procent återkomma till sjukförsäkringen. För den stora majoriteten, 90 procent, skulle det uppstå lämliga jobb som matchade deras sjukdomsbild och begränsade arbetsförmåga.
– Dessa beräkningar har visat sig vara fullkomligt orealistiska. Försäkringskassan justerade snabbt sin prognos till att gälla 33 procent. Idag vet vi hur det gick. Av dem som utförsäkrades vid årsskiftet 2009/2010 hade cirka 60 procent återvänt till sjukförsäkringen i slutet av 2010.
”Sjukare än man vill inse”
Kjell Rautios slutsats är att regeringen faktiskt grovt felbedömde hälsotillståndet för gruppen långtidssjukskrivna, när man sommaren 2008 sjösatte det nya regelverket. De långtidssjuka var och är betydligt sjukare än vad regeringen vill inse.