Förbundsstyrelsen kommer att ta ställning till både LO-samordningen och industrifackens plattform

– Det nya industriavtalet är bättre än det gamla. Det bidrar till att lösa ett av våra stora problem som har varit motpartens ovillighet att förhandla, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande.

[Ur nummer: 06/2011] Förra avtalsrörelsen 2010 blev utdragen och besvärlig, eftersom arbetsgivareföreningen, Li, inte kom med några konkreta bud utan bara satt still och väntade på att andra skulle göra upp. Det nya industriavtalet har utformats så att pressen på parterna att komma överens ökar i takt med att tidpunkten då avtalet löper ut närmar sig.

* Hur ska det gå till konkret?
– Man tillför olika verktyg som de opartiska ordförandena, OpO, kan använda sig av. Det blir fler förhandlingsmöten och till dessa måste båda parter utveckla sina ståndpunkter och göra dem tydliga och konkreta. Om man inte gör det bryter man mot avtalet.

* Kan du ge exempel?
– Ta det här med ökad flexibilitet som Li sa att man ville ha i förra avtalsrörelsen. Det kommer inte bli möjligt att driva det på ett sådant allmänt sätt. Man måste förklara konkret hur man vill uppnå något. Och enligt avtalet måste man göra det på ett sådant sätt att motparten har förstått.

* Vad händer om någon av parterna inte gör det?
– Då bryter man mot avtalet. Lis agerande förra avtalsrörelsen 2010 kommer inte att vara möjligt med det nya industriavtalet.

* Livs svarade 2010 med konfliktvarsel. Det gjorde man innan avtalet hade löpt ut och det blev en tvist huruvida det var tillåtet.
– I det nya avtalet kommer det inte att vara tillåtet. Att vi har fått den oklarheten utredd tycker jag är bra. Syftet med vårt varsel var att få till stånd konkreta förhandlingar. Nu har vi byggt in den mekanismen i själva förhandlingsordningen. OpOs har fått ett stärkt mandat för att pressa parterna att bli konkreta.

* Så det blir inte möjligt att varsla innan avtalet löpt ut?
– Ja, så är det. Å andra sidan har det gjorts tydligt att OpO inte får skjuta på varsel mer än en gång under en 14-dagarsperiod. Tidigare kunde det göras med tre dagar och upprepas under max 14 dagar. Det är en viktig förbättring eftersom det begränsar OpOs inflytande över själva stridsåtgärden. Efter att avtalet löpt ut har vi skarpt läge med bara en möjlighet till förskjutning per varslad strids?åtgärd.
– Dessutom har inte OpO möjlighet att avbryta en pågående konflikt, bara att utfärda en rekommendation.

* Vilket är huvudsyftet med industriavtalet?
– För Livs del är det att få till stånd ett nytt avtal innan det gamla löper ut. Avtalskraven överlämnas 3 månader i förväg. Därefter måste trycket på parterna byggas upp, så att vi verkligen förhandlar konkret och konstruktivt.

* Hur ser du på samordningen inom LO?
– Livs är ett förbund med en stor grupp lågavlönade och vi har alltid betonat betydelsen av LO-samordningen. Det gör vi fortfarande. Vår förbundsstyrelse kommer att ta ställning till både LO-samordningen och den gemensamma plattformen inom Facken inom industrin. Vi måste vara öppna och ärliga mot varandra och inte agera bakom någons rygg.

* Har det skett tidigare?
– Vi har haft svårt att få förståelse för vår syn på jämställdhetspotten. Vi säger nej till den eftersom den ger oss mindre pengar att fördela till våra låg?avlönade medlemmar. Många av dessa är kvinnor. Den gagnar helt enkelt inte våra lågavlönade medlemmar. Vi säger inte nej till att vissa grupper ska få mer i en avtalsrörelse, det vill säga att man satsar på någon grupp och förändrar relativlönerna, men det måste också innebära att en annan grupp får mindre. Det kan inte innebära att alla tar avstamp från industrins löner och begär mer.