Varslade kräver att turordningsförhandling ogiltigförklaras
Marie Linderoth och flera arbetskamrater varslades fast de jobbat längre än andra som fick vara kvar
Det fanns ingen anledning att frångå turordningen anser några av de tolv varslade på smaksättningsföretaget Culinar. Marie Linderoth har varit anställd där i nästan nio år men ändå blivit varslad. Orsaken kan vara att hon ibland var obekväm under sin tid som skyddsombud, tror hon.
[Ur nummer: 07/2011] Efter påsk varslades 15 av de drygt 90 kollektivanställda på smaksättningsföretaget Culinar i Fjälkinge utanför Kristianstad. Övertaligheten var inte helt oväntad eftersom företaget investerat i en ny packmaskin, men listan över vilka som varslats slog ner som en bomb. Flera hade anställningstider på mellan 4 och 13 år.
– Jag känner mig lurad och besviken. Och jätteledsen, säger Marie Linderoth som varit anställd på Culinar i nästan 9 år.
Ilskan var stor bland de varslade. Bara en anmälde sig vara intresserad av en eventuell åter?anställning.
Många senare anställda
Marie har räknat ut att minst 25 anställts senare än hon. Några av dem har anställningstider på mindre än ett år. Därför kräver hon att förhandlingen om uppsägningarna ska ogiltigförklaras. Marie kräver också skadestånd eftersom hon förbigåtts i turordningen.
Hon håller just nu på att undersöka hur hon ska gå till väga för att driva sina krav.
Klubben måste redovisa på vilka grunder det var motiverat att kringgå turordningen. Skälen är inte klart redovisade, anser hon. Alla tillhör samma turordningsområde.
– Företaget säger att uppsägningarna beror på arbetsbrist och facket att det beror på kompetensen. Men alla behöver utbildas på den nya maskinen, ingen har den kompetensen. De som anställts senare kan inte mer.
Många andra är också kritiska till att turordningen inte
följts, men ingen vågar protestera öppet. Marie har alltid sagt ifrån när något inte stått rätt till.
Under sin tid som skyddsombud på företaget var hon stridbar och reagerade när det fanns brister i arbetsmiljön. Marie misstänker att det är en av anledningarna till att hon blivit varslad.
– Företaget vill att man ska säga vad man tycker och tänker. Ibland har jag mopsat mig men då har det varit befogat.
Ny packmaskin
Culinar har investerat i en ny packmaskin för 15 miljoner kronor. Därmed beräknas kapaciteten öka från 70 till 270 påsar i minuten. Utnyttjandegraden förväntas också öka jämfört med de gamla maskinerna.
– Om man ska hålla på med det här, och det vill vi, så måste man effektivisera för att hänga med. Vi har ett ständigt utvecklingsbehov, säger fabrikschefen Fredrik Dahlberg.
Han uppger att varslen beror på arbetsbrist. Nu görs även investeringar för att förbättra klimatet i fabriken. Förhoppningen är att de ska bidra till ett uppsving vilket i sin tur kan leda till nyanställningar i framtiden.
Klubbordförande Sven-Göran Färm och Livs lokale ombudsman Benny Jönsson deltog i förhandlingen om vilka som skulle varslas.
– Det är alltid tråkigt när det blir på det här viset, säger Benny Jönsson.
– Jag får lita på de uppgifter som jag får av fackklubben. Den nya datastyrda maskinen kräver annan kompetens, förklarar han.
Sven-Göran Färm hänvisar också till kompetensen. Men med tanke på att några kräver att förhandlingen ska ogiltigförklaras vill han inte gå närmare in på hur listan över de varslade gjorts upp.
Antalet varslade var femton till att börja med. Sedan dess har antalet minskat till tolv. Risken är att de står utan jobb den siste augusti.
”Människor är olika”
LO och Svenskt Näringsliv presenterade nyligen en gemensam rapport om turordningsreglerna. Där understryker LO-facken att hänsyn till personliga egenskaper ska tas i mycket begränsad utsträckning. Företag ska ta hänsyn till att människor är olika. Eftersom personliga egenskaper inte kan bedömas objektivt vid uppsägningar leder sådana hänsyn till godtycke.
Sven Rosell