Med 65 kronor i timmen krävs minst två jobb för att klara sig

Färdigmat är en växande bransch i såväl Sverige som i Storbritannien. Utbudet i Londons mataffärer talar sitt tydliga språk. Här finns påfallande mycket färdigrätter i kyldiskarna. Liknande utbud som i Sverige, mycket smörgåsar, wraps och sallader – men hur är det med arbetsvillkor och löner?

[Ur nummer: 10/2011] På Greencores färdigmatfabrik i västra London finns fackklubb och organisationsgraden är hög mätt med engelska mått, ligger på 60 procent. De förtroendevalda från fackförbundet Unite har gjort ett bra jobb och arbetsvillkoren anses vara bättre jämfört med andra fabriker inom koncernen.
Livs har förlagt årets ombudsmannakonferens till London och på programmet ingår ett besök på fabriken och ett möte med de fackligt förtroendevalda: Nandu Naik, Sidaran Sinnaiah och Bridget Uwagboe, som lite överraskande visar sig vara svensk medborgare, född i Nigeria men bosatt i Sverige i 16 år.
De tre berättar och svarar på frågor om arbetsvillkoren och om det fackliga arbetet. Något som de hoppas ska lösas inom snar framtid är att få tillgång till en fackexpedition och också att det ska bli lättare att få facklig tid.
På fabriken, som räknas till Storbritanniens mer effektiva, tillverkar de fyra miljoner smörgåsar i veckan men också wraps. Den billigaste produkten är en smörgås som kostar ett pund ute i butik.Det finns en helautomatiserad robotlinje. Men den utgör än så länge inget hot mot jobben. Bäst på att producera färdigmat som kräver mycket handpåläggning är fortfarande människor och totalt finns cirka 620 anställda, ungefär lika många män som kvinnor. Många nationaliteter finns representerade, över 26 språk talas här. Det finns också ett 50-tal inhyrda på varje skift.

Mycket manuellt arbete
Ute i produktion kan vi konstatera att arbetsförhållandena i mångt och mycket påminner om hur det ser ut på färdigmatsfabrikerna i Sverige. Det mesta av arbetet är manuellt och rotation är ett måste om man vill undvika belastningsskador. Vi får också veta att tempot på linjerna har dragits ner under vårt besök. Det är inte ovanligt för att ge en ljusare bild av produktionen som är i gång dygnet runt sex och en halv dag i veckan. Många som jobbar på fabriken bor i närheten, det underlättar då skifttiderna är rätt knepiga om man ska ta sig hem med allmänna transportmedel. Eller vad sägs om att gå av skiftet klockan halv tre på morgonen?
Färdigmatstillverkning i Storbritannien är precis som i Sverige en låglönebransch. Lönerna ligger på 6,4 pund i timmen (drygt 65 kronor). Det är låga löner och svårt att leva på. Inte heller skifttillägget blir man rik på, de tjänar 7,5 pund i timmen (drygt 75 kronor) när de jobbar skift. De flesta har därför extrajobb för att klara sin försörjning, vilket inte är ovanligt i Storbritannien.

Låga löner kännetecken
Precis som i Sverige hänvisar ledningen på Greencore till den allt tuffare konkurrensen från andra leverantörer, pressen från handeln och ökade råvarukostnader för att hålla lönerna nere.
– De låga lönerna är inte något speciellt för Greencore. Det ser precis likadant ut på andra företag i branschen, säger Jennie Formby, branschansvarig förbundsombudsman från Unite som är med under besöket.
Hon berättar att bildandet av ett koncernfack är på gång inom Greencore som har 13 fabriker i Storbritannien. För en tid sedan samlade Unite alla klubbordförande till ett första möte där de fick jämföra sina lokala överenskommelser för att på så sätt komma fram till en nationell standard.
Efter detta möte skickade Unite ut ett nyhetsbrev. Där fanns bland annat uppgifter om hur mycket företagsledningen inom Greencore tjänade. Viktig facklig information som väckte starka reaktioner.
– Vi fick skäll av ledningen som inte ville att det skulle framgå hur rika de var. Det var också ett hårt tryck på klubbordförandena att inte sprida vårt nyhetsbrev, berättar Jennie Formby.