Handelsjättarna pressar slakterijätte
Låga priser på egna märkes-varor hindrar Scan från att öka produktionen av griskött
– Vi har fortfarande långt kvar till maxkapaciteten. Volymerna är inte tillräckligt stora. När julproduktionen är över kan det bli bekymmersamt, säger Bo Blomdahl, Livs klubbordförande på Scan i Kristianstad.
[Ur nummer: 11/2011] Han har precis avslutat förhandlingarna om sommarens varsel på 25 personer.
– Det löste sig ganska bra. Åtta personer fick gå med en personlig uppgörelse och för de andra hittade vi omplaceringar. Ett antal inhyrda styckare har också avslutats, säger han.
Tillgång på grisar
Grovstyckningen på natten samt en sida/kotlettlinje har lagts ner. Problemet är den begränsade tillgången på grisar. Bönderna behöver prisjusteringar för att öka sin produktion, men det är svårt att få genomslag för dessa ökade kostnader hos handeln. Prispressen är allt för stor. Det är fortfarande handelns egna märkesvaror, EMV, som hindrar.
– EMV kan fungera som en grundproduktion, men det tillåter inte några större marginaler och det finns inga tecken på att grossisterna, med Ica i spetsen, kommer att minska sitt egna sortiment, konstaterar Bo Blomdahl.
Ica har just meddelat att man ska satsa på ett nytt lågprismärke, Ica Basic, som ska ersätta det nedkörda lågprismärket Euroshopper.
* Tror du att storhushåll är en marknad som kan växa?
– Nej, det är svårt eftersom konkurrensen är så stor inom denna sektor. Det är mycket import.
* Tror du att de offentliga inköparna kan ställa krav?
– Jo, men det är svårt eftersom EUs regler inte tillåter krav på svenskt eller närproducerat.
Hårdare djurskyddskrav
En dom i förvaltningsrätten i Falun gav Rättviks kommun rätten att göra det, alltså att ställa hårdare djurskyddskrav än EUs minimikrav vid upphandling av mat.
* Offentliga inköparna som vill ha bättre kvalitet på maten har möjlighet att ställa samma djurskyddskrav på det importerade köttet som det som har producerats i Sverige under svensk djurskyddslag. Vad tror du om det?
– Det anser jag är en självklarhet och det diskuteras ju allt mer i media. Det är en fråga där vi bör ställa högre krav på våra politiker att ge kommuner och landsting direktiv, resurser och möjligheter att verka för.
På anläggningen i Kristianstad arbetar 700 personer varav 630 är produktionspersonal.