Mål & Medel frågade fackliga företrädare för livsmedelsarbetarna i Norge, Danmark och Finland
om medlems­utvecklingen och vilka värvningsinsatser man gör. Svaren är något förkortade.

Jan-Egil Pedersen, ordförande i NNN, Norge: NNN hade vid årsskiftet totalt 29 579 medlemmar (20093 yrkesaktiva medlemmar). Jämfört med året innan var det en minskning med minus 453 medlemmar.
­– Vi hade en liten nedgång i fjol, men organisationsgraden är ganska stabil. Att det har varit stora rationaliseringar, särskilt inom kött- och mejeribranschen, har naturligtvis påverkat medlemsantalet. Jag kan annars inte se någon direkt trend. Med­lems­antalet har i stort sett varit relativt stabilt de senaste åren.
– NNN har centralt stort fokus på medlemsvärvning och vi arbetar också med en omläggning av arbetet lokalt. Vi hoppas också kunna fokusera ännu mer på detta i framtiden men vi är helt beroende av det lokala engagemanget.
– För LO har jag inga officiella tal men medlemsantalet ökade även i fjol.
Ole Weh­last, ordförande, NNF, Danmark:
NNF hade vid årsskiftet 22100 medlemmar. NNF har förlorat 1500 medlemmar per år.
– Vi känner inte till vår exakta organisationsgrad. På större välorganiserade arbetsplatser är den 100 procent, på andra och då framför allt mindre arbetsplatser kan den vara betydligt lägre. I snitt ligger den nog på 85-90 procent.
– Den främsta orsaken till nedgången i medlemsantalet är stängning och utflyttning av arbetsplatser. Förbundet är också hårt drabbat av social dumping. Inte så mycket innanför landets gränser som utanför. Produktion har förlagts i framför allt Tyskland, där arbetet utförs av tillfälligt anställda från Östeuropa.
– Vi försöker med olika riktade insatser för att värva medlemmar. 2011 infördes till exempel en ny låg avgift för lärlingar, och vi märker redan att det har gett resultat.
Henri Lindholm, förbundssek­re­terare, SEL, Finland:
SEL hade vid årsskiftet 37027 medlemmar, 22000 av dem var yrkesverksamma resten var pensionärer, arbetslösa etc.
Trenden när det gäller medlemsantalet är långsamt nedgående. SEL mister cirka 500 medlemmar i snitt per år.
– Detta beror på ett minskande antal arbetsplatser. Runt 25 procent av medlemskåren är dock relativt nya medlemmar som skrivit in sig under de senaste fem åren.
– Vi har fortfarande en organiseringsgrad på cirka 75 procent men variationen mellan företagen är relativt stor. På de stora anläggningarna kommer vi upp långt över 90 procent.
– Vi bedriver egna kampanjer men den avgörande insatsen ligger på de förtroendevaldas ansvar. Vi har problem på små familjeföretag och hos bemanningsföretagens arbetskraft.