Livs klubbar får inte gå med på egna avvikelser från arbetstidslagen efter AD:s dom

– Om företaget bryter mot arbetstidslagen ska skydds­om­buden i klubben kon­ta­k­ta mig och så ska jag ta ställning till om vi ska polis­anmäla eller inte, säger Margareta Bruhn, Livs lokal­ombudsman i Region Väst.
Det är årsmöte på Bibabs lager i Göteborg. Klockan är två på eftermiddagen och 13 utkörare har kommit till möteslokalen för att välja klubbstyrelse och få information av Margareta Bruhn om vad som gäller efter att Livs förlorade tvisten mot deras arbetsgivare.
Det var här på Bibabs lager i Göteborg som en medlem jobbade så långa dagar att han inte fick den lagenliga dygnsvilan på minst elva sammanhängande timmar. Vid fem tillfällen under maj 2010 tvingades han bry­ta sin kollektivavtalsreglerade
dygns­vila och påbörja sitt arbete under den tid på dygnet då nattvila ska råda, alltså mellan midnatt och 05.00

Lagen ingår ej
Livs förlorade Bibab-tvisten. Arbetsdomstolen, AD, gick på arbetsgivarnas linje och sa att arbetstidslagen inte är reglerad i Livsmedelsavtalet (se Mål & Medel nummer 2/2012).
Domen i AD innebär att Livs inte kan förhandla om skadestånd för kollektivavtalsbrott om arbetstidslagen inte efterlevs. Det är Arbetsmiljöverket som har tillsynen. Om det inte finns någon lokal överenskommelse (punkt 3.5 i Livsmedels­avtalet) om avvikelse från bestämmelserna i lagen vad gäller övertid, mertid, nattvila, dygnsvila etc så ska arbetsgivaren vända sig till Arbets­miljöverket och begära dispens på särskilda grunder.
Margareta Bruhn säger att det blir mindre flexibelt. Hon har svårt att förstå logiken bakom arbetsgivarnas, Lis, linje, men eftersom utslaget i AD blev som det blev måste Livs anpassa sig efter det.

Stopp för avvikelser
I det nya läget tillåter inte Livs att lokala arbetsplatsklubbar träffar överenskommelse om avvikelse från arbetstidslagen i avtalet. Det får bara göras av lokal ombudsman i regionen.
Om arbetsgivaren bryter mot arbetstidslagen utan att det finns en överenskommelse med berörd lokalombudsman eller dispens från Arbetsmiljöverket så ska han enligt arbetsmiljölagen dömas till böter.
– Ni ska ta kontakt med mig och så ska jag ta ställning till om vi ska göra en anmälan till Arbetsmiljöverket eller polisen, säger Margareta Bruhn.

Servicegrad och pengar
För utkörare är arbetstiderna kopplade till hur distrikten planeras och vilken service de ska ge till kunderna, dessa måste ju få sina varor. Det handlar också om pengar. Det är komplicerade frågor och en stor del av diskussionerna på mötet handlade om hur man ska gå vidare.
– Det enda sättet är att ta reda på hur varje kille vill att utkörningen ska planeras, hur han vill ha distrikten, men det måste göras formellt och grundligt, så att alla får komma till tals. Alla ska få säga sitt och så ska ni snacka ihop er så att ni är eniga i förhållande till arbetsgivaren. Jag tycker att ni ska ringa till killarna på Carlsberg och fråga dem hur de har gjort, säger Margareta Bruhn som själv varit utkörare på just Carlsberg innan hon blev ombudsman.
Med Bibab-domen är det skydds­ombuden som har ansvar för att kontrollera att arbetsgivaren efterlever arbetstidslagen. Enligt Lars Alsvord, huvud­skydds­ombud på Bibab, är det inte något stort problem just nu, eftersom det är lågsäsong. Men det kommer säker att bli det längre fram.
– Vi får begära in övertid och sjukfrånvaro från arbetsgivaren och så får vi se hur vi ligger till.