Totalt 345 anställda i Alingsås, Gävle och finska Aura kan förlora sina jobb

Cloetta vill lägga ner fabrik­erna i Gävle, Alingsås och Aura. Merparten av produk­tionen vill man för flytta till fabriken i Levice i Slovakien och till fabriken i Ljungsbro. Planer finns också på att lägga ut lagerlokaler på entreprenad. Totalt är det cirka 345 anställda som kan förlora sina jobb.
– Vi har jobbat stenhårt för att fabriken ska gå bra och ställt upp på vår ägares krav. Ändå vill man lägga ner, säger Wellington Ikuobase, Livs klubbordförande på Läkerolfabriken som den kallas i folkmun i Gävle.
Han är oerhört upprörd över planerna att lägga ner den anrika fabriken. Han känner sig också förd bakom ljuset av Cloetta som nyligen köpt Leafs tio fabriker i sex länder, däribland den i Gävle. I samband med köpet gick Cloetta som ny ägare ut och lugnade de anställda att det inte fanns någon anledning till oro då de båda företagen kompletterade varandra.

”Mer kostnadseffektivt”
Nu säger deras vd, Bengt Baron, i ett pressmeddelande att ”samgåendet mellan Cloetta och Leaf möjliggör en ännu mer kostnadseffektiv produktions- och distributionsstruktur. Därutöver har vi överkapacitet i vår produktion vilket gör det nödvändigt att reducera antalet fabriker”.
– Vi känner oss otroligt lurade. Det är bara ett par veckor sedan vi fick lugnande besked. Nu säger de att de vill lägga ner, det måste de ha vetat redan då när vi ställde frågor om framtiden, konstaterar Wellington Ikuobase.
Det har varit tufft för de anställda på anläggningen i Gävle under flera år. Fram till samgåendet med Cloetta ägdes Leaf av två riskkapitalbolag. I Mål & Medel nr 11/2011 berättade Wellington Ikuobase hur riskkapitalisterna finansierade köpet av Leaf med ständig kostnadsjakt och neddragningar. Allt färre tvingades producera allt mer. Hela tiden jämfördes de både internt och externt med andra fabriker.
En del av produktionen, kända godismärken som Brio, Bonbon, Franska salt, Karnold och Ako, flyttades redan för ett par år sedan till en nybyggd fabrik i Slovakien och ett 20-tal anställda sades upp. Förra året beslöt Leaf att lägga ner sin fabrik i Slagelse i Danmark trots att den gick bra och flytta produktionen till Slovakien.

Gör samma sak
Nu gör alltså Cloetta som ny ägare precis samma sak som de tidigare riskkapitalisterna gjorde. Planen är att flytta tillverkningen av Läkerol till Slovakien och de klassiska Ahlgrens bilar till Ljungsbro. Avsikten är att stänga anläggningen i Gävle i början av 2014, cirka 150 anställda förlorar då jobbet.
– Det här är ett mycket hårt slag mot Gävle. Fabriken har funnits här i över hundra år. Vi kommer att göra allt vi kan för att rädda kvar produktionen, säger Wellington Ikuobase.
Han berättar att klubben redan fattat beslut att ett protestmöte ska hållas påföljande dag, (se sidorna 12-13).
Lika upprörd som Wellington Ikuobase är på fabriken i Gävle är Jenny Fredriksson, klubbordförande på Cloettas anläggning, känt som Karamellpojkarna, i Alingsås.
– Vi hade inte förväntat oss detta, säger hon och fortsätter:
– Det är inte länge sedan som vi satt i förhandlingar om att dra ner på antalet anställda med hälften. Därefter har vi kämpat på och fått de röda siffrorna att bli svarta, det vill säga gått från minus till plus. Vi trodde att det fanns hopp om framtiden, att det värsta låg bakom oss.

Snabb avveckling
Att Cloetta belönar deras ansträngningar med att vilja lägga ner fabriken känns därför extra tungt. Snabbt ska det gå också, redan i början av 2013 vill man att stängningen ska vara genomförd. Cirka 30 anställda ställs då utan jobb.
Även på anläggningen i Aura utan för Åbo i Finland har planerna på nedläggning väckt starka känslor. På samma sätt som i Sverige har arbetarna i Finland ställt upp på de krav som ställts i hopp om att trygga jobben.
– De har varit tillmötesgående när det gällt förändringar av arbetstiderna. De blev chockade när nedläggningsplanerna blev kända. De stannade hemma i två dagar i protest innan de återgick till arbetet, berättar Henri Lindholm, förbundssekreterare i SEL, finska Livs.
Även i Finland berörs kända och anrika varumärken. Sisupastillerna, som tillverkas i Aura, är lika djupt förankrade bland finnarna som Läkerol är bland svenskarna. Tillverkningen av dessa pastiller ska nu flyttas till en anläggning i Italien.
– Det verkar som vi går in i en ny fas. Tidigare har finska företag etablerat sig utomlands. Nu flyttar de istället ut produktionen på samma sätt som man gjort inom textilindustrin. Det handlar om produkter med lång hållbarhet. Lönekostnader och stordriftsfördelar ligger bakom besluten. Planerna sägs vara långsiktiga men frågan är om det är så lönsamt i längden att göra på det här sättet.