Unik skrivning i avtalet ger rätt till utbildning om arbetsmiljöfrågor

Att ha en skrivning i kollek­tiv­avtalet som ger chefer och skyddsombud rätt att tillsammans gå två arbets­miljöutbildningar på sam­manlagt 80 timmar – på betald arbetstid – är Livs och Livsmedelsföretagen, Li, ensamma om.
Ingen annan bransch har ett så ambitiöst utbildningsprogram. Men bakgrunden till denna unika satsning är allt annat än smickrande. Det är tröstlösa toppnoteringar på listor över vilka branscher som är mest drabbade av olyckor och sjukdomar.
Under åren 2002 till 2007 pågick förhandlingar mellan Livs och Li om att få till stånd ett arbetsmiljöavtal. Det blev ett avtal som både innefattade alla juridiska regleringar som till exempel viktiga risk- och konsekvensbedömningar och gav den unika utbildningsmöjligheten.
På en pressträff i Svenskt Näringslivs hus i Stockholm, berättade arbetsmiljöansvariga hos parterna, Livs och Livsmedelsföretagen, Li, samt partssam­ägda Pre­vent, hur utbildningarna går till.
Thomas Henriksson, arbets­miljöombudsman på Livs, betonade betydelsen av samverkan, att chefer och skyddsombud verkligen går utbildningarna tillsammans. De ska höra samma sak för att göra en gemensam kunskapsresa.
Till pressträffen kom också i de flesta fall företrädare för både arbetsledning och skyddsombud, men ett undantag var GB-Glace, ägt av Unilever, där hela sju arbetsledare kom men inget skydds­­ombud.

Arbetsgivarens ansvar
Sven-Åke Vestlund, utbildare på Prevent, tydliggjorde de olika uppdragen. Många missförstår skyddsombudets roll. Det är inte skyddsombudet som är ansvarig för arbetsmiljön. Det är arbetsgivaren som har hela det juridiska ansvaret. Skydds­ombudets roll är att ställa krav och se till att arbetsgivaren tar det.
Den femte utbildningsdagen i Bam, Bättre arbetsmiljö-paketet, kallas ”parternas dag” och den har tidigare hållits av parterna var och en för sig, eftersom det innebär olika saker att vara skyddsombud respektive arbetsledare. Skyddsombudet representerar arbetskamraterna. Arbetsledaren företräder företaget.
I den nya modellen för Bam-utbildningen har man prövat att hålla parternas dag tillsammans.

Problembaserat lärande
Thomas Henriksson berättade att Livs fått positiva reaktioner på det och vill fortsätta på den vägen. Däremot har det kommit en del kritik från Livs medlemmar vad gäller ”det problembaserade lärandet”, alltså att man tar fram ett konkret fall som man studerar och löser tillsammans.
För en del medlemmar som är studieovana har niostegsmetoden för att bearbeta fall inte fungerat. Det kan vara svårt när man går en kurs med deltagare som man inte känner från olika arbetsplatser. Det finns olika upplägg. Livs har haft egna utbildare som lett Bam-kurserna för skyddsombud och arbetsledare inom koncerner som varit framgångsrika.
Från Atria i Sköllersta deltog huvudskyddsombudet Veronicka Fridh och HR-assistenten Lena Hellberg. De har lång anställning, 24 respektive 26 år och har således både mycket samlad kunskap och lång erfarenhet av samverkan. På Atria har de tagit fram egna rutiner för systematisk arbets­miljöarbete.
De poängterar betydelsen av att dokumentera brister och göra risk- och konsekvensbedömningar som kopplas till budgetprocessen, så att man vid rätt tidpunkt kan äska pengar.
– Vi har haft problem med rökläckage. Vi åtgärdar det genom att täta men vi skulle behöva bygga om från grunden, men det är en stor kostnad på flera miljoner, säger Veronicka Fridh.
Den största utmaningen är enligt Lena Hellberg att få med alla på tåget och se till att det verkligen blir slutfört. Det behövs uppföljning.
På Atria har sjukfrånvaron minskat från 16 procent 2004 till 7 procent idag.