Livs kritiserar (S)
”Nya livsmedelsprogrammet är så dåligt att det borde dras tillbaka”
– Socialdemokraternas livsmedelsstrategi missar det jobbskapande perspektivet. Att enbart sikta in sig på att öka den inhemska offentliga konsumtionen av ekologiska livsmedel räcker inte, säger Hans-Olof Nilsson, Livs förbundsordförande.
Den 31 maj presenterade Matilda Ernkrans, socialdemokraternas talesperson för mat- och miljöfrågor, en ny livsmedelsstrategi som bland annat föreslog bättre ursprungsmärkning och att 30 procent av maten som köps in av stat, kommuner och landsting ska vara ekologisk till 2020.
”Dra tillbaka”
I ett pressmeddelande samma dag skrev Hans-Olof Nilsson att socialdemokraternas program var så dåligt att det faktiskt borde dras tillbaka och att partiet istället borde ”prata med livsmedelsindustrins anställda och deras arbetsgivare och utifrån det och samhällets behov göra om och göra rätt”.
Enligt Hans-Olof Nilsson handlar livsmedelspolitik om mer än svenskt jordbruk och böndernas villkor. Dagens livsmedelsproduktion är en tekniskt avancerad industrigren som på gott och ont domineras av globala företag. 70 procent av de anställda jobbar i globala företag som konkurrerar på en stenhård internationell marknad.
Att göra den offentliga upphandlingen av livsmedel och måltider till en hävstång för en förändring på ekologisk grund anser inte Hans-Olof Nilsson vara realistiskt. Den offentliga upphandlingen är alldeles för liten.
Enligt Konkurrensverkets beräkning 2011 uppgår den till 8,4 miljarder kronor per år, vilket endast motsvarar fyra procent av den totala konsumtionen av livsmedel i Sverige.
– Om man på allvar vill göra något är det nu dags att börja fundera över om det är rimligt att vi i dag endast har en självförsörjningsgrad på runt 50 procent.
Unika fördelar
Hans-Olof Nilsson menar att Sverige har unika fördelar tack vare en genom åren relativt sträng lagstiftning kring djurhållning.
– Vi har också till skillnad från många av våra konkurrentländer en bra miljö och gott om rent vatten. Detta är faktorer som i en modern och jobbskapande livsmedelspolitik borde omvandlas till affärsmöjligheter och konkurrensfördelar i stort.
En livsmedelsstrategi är därmed i hans ögon också sammanlänkad med en innovationspolitik där fokus måste ligga på att svenska små- och medelstora företag inom livsmedelsindustrin har tillgång till de resurser som behövs för utveckling av produkter och affärsmöjligheter. Dessutom måste också arbetsgivare och samhälle dela ansvar för utvecklingen av de anställdas kunskaper.
”Bra på att lobba”
– Traditionellt har LRF varit väldigt duktiga på att lobba för att fokus alltid hamnar på böndernas villkor när svensk livsmedelspolitik debatteras. Det är nu dags att bryta detta och i stället ha livsmedelsindustrin med alla dess anställda i fokus. Det är den enda möjligheten att skapa fler jobb och större inkomster i en internationell konkurrensutsatt sektor.
Enligt Hans-Olof Nilsson har Socialdemokraterna efter Livs initiala kritik tagit kontakt med förbundet och är nu överens om att politiken redan i höst måste börja utvecklas åt det hållet.