Ny analys av fackets situation
I studiematerialet ”Alla kan göra något” är det inte bara SD:s högerpopulism som är ett hot mot de fackliga värdena utan också den mer rumsrena nyliberalismen som vill att marknaden ska regera och konkurrensen mellan löntagarna öka.
Det är en ny och mer komplicerad analys som författarna till handledningen, Mats Wingborg, Anna-Lena Lodenius och Tord Ingesson, presenterar av fackets situation i Sverige och Europa.
Tvåfrontskrig
De menar att facket måste föra ett tvåfrontskrig, som riktar sig mot både nyliberaler och högerpopulister. Båda ideologierna är främmande för det fackföreningsrörelsen tror på. Båda ideologierna vänder sig mot det fackliga klassbegreppet som säger att arbetstagarna, oavsett kön, religion eller etnisk bakgrund, tjänar på att hålla ihop och göra gemensam sak gentemot arbetsgivarna.
Om man ska ta fighten med de främlingsfientliga och antidemokratiska krafterna måste man se hotet från det nyliberala hållet. Det är den otrygghet som den nyliberala politiken skapar som högerpopulisterna utnyttjar.
Nyliberalerna anser att det bara borde finnas enskilda individer på marknaden som ingår uppgörelser med varandra. Kollektiva skyddsvärn i form av a-kassa, anställningsskydd, aktiv arbetsmarknadspolitik och kollektivavtal med lägstalöner hindrar marknaden från att fungera effektivt och bör monteras ner, anser man. Facket ses av nyliberaler som ett hinder.
Fackliga svar
Högerpopulisterna underkänner klassbegreppet och talar istället om det gemensamma som i Sverige handlar om identitet, lojalitet och nationell kultur.
Utgående från försvaret av de fackliga värdena går författarna kritiskt igenom de nyliberala och högerpopulistiska idéerna och kontrar med fackliga svar.
Ta frågan om invandring. Svaren går inte att förenkla. Det finns flyktinginvandring och anhöriginvandring som är något annat än arbetskraftsinvandring. Vad gäller det senare är inte LO tillfreds med dagens regelverk som skapar allt för svaga arbetstagare med rättigheter på undantag.
LO vill bara tillåta arbetskraftsinvandring i bristyrken. Myndighet ska bedömma om det är det. Migrantarbetaren ska kunna byta bort en undermålig arbetsgivare utan att riskera utvisning.