Håll reda på dina avtal – och spara dem!
Du får många papper när du är anställd – ja du bör ha skriftliga avtal. Spar dem, du kommer antagligen att behöva använda dem. Egentligen gäller även muntliga avtal – med några undantag, se nedan.
Men det kan alltid uppstå tvist och tjafs om vad du och din arbetsgivare kom överens om. Så mitt råd är att alltid ha skriftlig på vad ni bestämt.
Kollektivavtal. Det är det viktigaste avtalet. Det måste vara skriftligt och i det finns alla regler om övertid, arbetstid, semester, lön, uppsägning osv. Dessutom ingår bland annat pension och olika försäkringar.
I de flesta fall gäller ett kollektivavtal alla på arbetsplatsen, det vill säga även de som av någon anledning inte är med i facket.
Arbetsgivaren får inte ge dig sämre villkor, exempelvis övertid, än det som står i kollektivavtalet. Om du har sämre villkor, gäller det som står i kollektivavtalet.
Det finns ingen lag på att du ska ha ett kollektivavtal, men du och dina arbetskamrater kan tillsammans kämpa för att få ett. Du förlorar mycket pengar, inte minst pension, om du inte har ett kollektivavtal.
Skriftlig information om din anställning. Du har rätt att få ett papper av din arbetsgivare där det står var du arbetar och när du började. Där ska bland annat också stå vad du ska arbeta med. Din lön, när du ska få ut lönen ska också stå, liksom längden på din semester.
Viktigt är också att det framgår vilken typ av anställning du har, om anställning är tills vidare (fast anställning), om du är anställd för en begränsad tid, eller om du är provanställd. Om du har en fast anställning ska din uppsägningstid vara nämnd och om du har en begränsad anställning när den upphör. Och om du är provanställd ska det stå hur lång provanställningen är.
Till slut ska det stå om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen.
Den här informationen ska du få senast en månad efter det att du börjat arbeta. Om du bara ska jobba kortare tid än tre veckor, är inte arbetsgivaren skyldig att ge dig den här informationen. Men du kan ju begära att få den ändå. Om du har kollektivavtal då står en del av uppgifterna ovan i kollektivavtalet.Det är viktigt att du får den här skriftliga informationen så att du och din arbetsgivare vet vad som gäller för ditt jobb.
Anställningsavtal. Du har kanske ett skriftligt anställningskontrakt eller avtal. Då står antagligen det mesta som nämns ovan i det kontraktet.
Arbetsgivarintyg.Din arbetsgivare ska fylla i ett så kallat arbetsgivarintyg. Av det framgår hur mycket du arbetat. Det behöver du för att kunna få ersättning från a-kassan.
Anställningsintyg eller betyg.I ett anställningsintyg framgår det hur länge du arbetat och med vad. Ett betyg innehåller också vitsord, det vill säga hur du utfört dina arbetsuppgifter.
Det finns inga regler i någon lag om intyg eller betyg, men det är mycket vanligt att du åtminstone får ett anställningsintyg. Om du har kollektivavtal kan det finnas bestämmelser där.Spar alla papper!
Det är mycket viktigt att du sparar alla papper och avtal du får under din anställning. Det kan bli tvist om någonting, och då är det bra att visa upp vad som gäller.
Men framför allt kan du drabbas av att arbetsgivaren vill säga upp på grund av arbetsbrist. Då är det mycket viktigt att du kan visa hur länge du har arbetat. Det kan ha betydelse för i vilken ordning de anställda ska ska sägas upp om det nu blir nödvändigt.
Du kan läsa mer bland annat i anställningsskyddslagen § 6a https://lagen.nu/1982:80.
Du kan läsa om arbetsgivarintyg här:https://www.arbetsgivarintyg.nu/#/
Pär Trehörning