Att se till att arbetsgivarna ökar bemanningen och att de anställda får möjlighet till kompetensutveckling och löneglidning borde vara nästa steg i samarbetet om Industriavtalet, enligt fem lokala företrädare från Facken inom Industrin.

För att fira 20 år med Industriavtalet bjöd Facken inom Industrin in till en stor konferens i september i Västerås. På en av programpunkterna fick lokala företrädare i de fem fackförbunden berätta om sin verklighet och ge sin syn på avtalet.
Från Livs var det Stefan Hall, klubbordförande på Orkla Sverige i Kumla.
Han betonade koncernfackets betydelse och samarbetet med framförallt Unionen, men inte bara för att få information om investeringsbeslut och produktionsflytt utan också för att få gehör för den fråga som medlemmarna upplever som det största problemet, nämligen bemanningsfrågan.
– För det första har vi svårt att få själva numerären, det vill säga antalet anställda på arbetsplatsen, på en rimlig nivå. Vi har också svårt att få till ett strukturerat, långsiktigt arbete med kompetensutveckling och vi har svårt att få till lönesystem, säger Stefan Hall.
Så ser utmaningarna ut inom Orkla Foods, ett ledande livsmedelsföretag i Norden, och det visade sig att de andra lokala företrädarna beskrev ungefär samma problem, om än i något varierande gestalt, beroende på om företrädaren kom från ett LO-förbund, tjänstemannaförbund eller akademikerförbund.

Underbemanning är ett problem också inom IF Metall. Det hindrar möjligheterna till kompetensutveckling. Ett fackligt svar skulle kunna försvåra arbetsgivarens möjlighet till övertid.
Det är inte  bara Livsmedelsföretagen som har svårt att kompetensutveckla sin personal. Det har också IF Metall i Hallandsavdelningen.
Teknik Collage anses av arbetsgivarna för dyrt och utnyttjas inte. Unionens företrädare (ABB i Västerås) sa också att medlemmarna hade problem att utveckla sin kompetens. I detta fall var problemet att företaget år ut och år in använde konsulter istället för att ta hem kompetensen och anställa direkt. IF Metall hade problem med att det finns så få arbetsplatser med fungerande lönesystem, det är mer frågan om fördelningssystem.

Ordföringarna i de fem industrifacken var självfallet också på plats. De talade alla varmt om samarbetet och Industriavtalet. Livs ordförande Eva Guovelin lyfte fram den input som det gav åt ett litet förbund att få tillgång till Facken inom Industrins utredningar, statistik och ekonomiska bedömningar.