Utvecklingsledighet får oväntat stöd
Regeringens förslag om utvecklingsledighet för kompetensutveckling har rönt kritik från de fackliga organisationerna, arbetsgivarna och den borgerliga alliansen för att det liknar friåret, som inte anses ha varit någon succé. Den fackliga kritiken riktar in sig på att reformen missar de som inte har fasta heltidsanställningar, vilket är den grupp som har störst behov av kompetensutveckling. Dessutom vill LO se det som en tydligare rättighet. Ersättningsnivån ska vara tillräckligt hög.
Några positiva röster hörs ändå. En sådan kommer från ett oväntat håll. Det är Lotta Engzell-Larsson, ledarskribent i Dagens Industri, som skriver att de borgerliga partierna och Svenskt Näringsliv väljer att oreflekterat skjuta ner förslaget för att det ser ut att likna friåret. Trots det illa valda ordet ”ledighet” är det något helt annat.
Utvecklingsperioden utgörs enligt förslaget av tre eller tolv månader då individen får betalt för utbildning, praktik, prova att starta eget företag eller prova annat jobb.