– Man tar brädan i handen och slår den i backen. Det betyder bra jobbat. Det är en boost för självförtroendet, säger Daniel Axelsson som älskar att träna skateboard med barnen.

Han är klubbordförande på Östras Bröd och innan jobbet, flera gånger i veckan, tar han med pojkarna, Texas och Tyler, som är 7 och 3 år, till Slottsmöllans Skatepark i Halmstad.
Han åkte själv skateboard när han gick i högstadiet men nu är det äventyret och gemenskapen med pojkarna han är ute efter. Och möjligheten att förmedla det som varit betydelsefullt för honom själv.
– Tyler nådde en milstolpe igår. Från kanten lyckades han hoppa ner i bowlen som är en pool utan vatten. Den går ungefär till mina axlar. Han klarade av landningen och allt utan att jag höll honom i händerna.
Som pappa står han för konsekvenstänkandet. Barn har inte utvecklat det men de har något annat som är ännu viktigare, nämligen det stora modet och livsglädjen. Just nu lär de sig olika tricks.
– Drop-in kallas det som Texas gjorde och det är så åkningen inleds. Därefter gör man olika tricks.
Båda grabbarna har nu åkt i cirka ett år. Sporten är viktig för att stärka deras sinnen och få dem att tro på sig själva, tycker Daniel Axelsson.
– Tyler har funnit en stor passion i skejten. Han har egna fingerboards. Det är en skateboard för fingrarna och han kan många tricks till namn och utförande när han leker med dem. Det är roligt att se. För honom blir allt en skateboard, leksaksbilar, skohorn och så vidare.

Men det gäller att ta det ett steg i taget, så att det blir rätt utmaningar.
– Jag håller honom i handen när han står på brädan och balanserar och lär sig. Nu har han kommit väldigt långt för sin ålder.
Daniel var själv ganska försiktig och rädd av sig när han själv åkte skateboard i sin ungdom.
– Det är lite kusligt att lämna marken och att vara i luften. Jag är lite mer återhållsam, men jag hade velat ha det där modet.
När man ska göra ett trick får man inte börja tänka på vad som kan hända om man inte lyckas, för då blir man rädd och då går det inte utan det gäller att känna och följa rörelsen.
– Till Texas sa jag att jag står här nere och tar emot dig, när han skulle göra drop- in. Lita på mig och säg ”jag kan”.

Daniel är inte aktiv i skateboardklubben, eftersom tiden inte räcker till när han har heltidsjobb, småbarn och ett fackligt engagemang.
– Jag var med på skateboardsklubbens senaste årsmöte och det kändes väldigt naturligt för mig att vara det, eftersom jag har föreningsvana, och när barnen blir större skulle jag kunna tänka mig att bli mer aktiv, men så länge de är så små är jag fullt upptagen av att hjälpa och öva med dem när jag är i hallen.
Fotnot: Mer om träningen och hur olika tricksen går till lägger Daniel Axelsson ut på Instagram: @skruven1989

Daniel Axelsson

* Yrke: paketerare på Östras Bröd i Halmstad.
* Fackligt uppdrag: Klubbordförande, studieorganisatör och skyddsombud.
* Ålder: 30 år.
* Familj: Två pojkar, 3 och 7 år.
* Fritidsintresse: Barnens aktiviteter upptar den mesta av tiden. Förutom skateboard är det simning, judo och fotboll.
* Semester: Tanken var att åka till High Chaparral och Astrid Lindgrens värld med pojkarna.
* Maträtt: Något med bacon och kyckling.
* Favoritserie: Prison Break.
* Favoritband: Linkin Park och Lillasyster.