”Vad skulle till exempel hända om jag en dag kom med två slipsar på mig istället för en?” Lusten att bryta mönstret och bjuda något slags motstånd växer inom Konrad Bayer, en snart pensionerad kontorsanställd, som trivs på sitt jobb, ofta bär slips, men längtar till pensionen. På kontoret har han kollegerna Baumstark, Beckman, Brautigan och Buch. De omges av cheferna Becker och Breitner. Allt välorganiserat skildrat av författaren Christer Hermansson i boken Två slipsar.
Organisationens processer präglas av tillit, transparens och tydlighet. Ledord som kan verka oskadliga för de anställda, men ändå känns tvingande. Oantastliga ord: oböjliga, ändå hala. Vi möter dem överallt idag. På fabriksgolvet, inom vården och skolan. Mätbara. Glasklara. Förmanande.

Hermansson skildrar vardagen smått absurdistisk i korta scener uppdelat på elva kapitel. Kollegerna kuvar sig, försöker kringgå allvaret, skämtar bort det och fogar sig. Först kan jag sakna ifrågasättandet, men sedan skymtar tvivlet fram hos figurerna i små doser som citat, viskningar mellan kollegerna. Brautigan är den som sticker ut hakan. Han konfronterar Becker med att han vill utvecklas på sitt arbete och vara delaktig i beslutsfattandet. En dag skickar han ett e-postbrev till Konrad där han förklarar hur allting försämrats. ”Vi vågar inte längre ifrågasätta beslut, vi tänker inte, vi bara följer reglerna och rutinerna och låtsas som om det regnar”. Konrad placerar brevet i papperskorgen som han också genast tömmer. Så håller det på. Vardagen standardiseras av de tre ledorden, enkäter fylls i och test genomförs. Allt för att hålla fanan högt. Allt för att hålla de anställda i schack.
En dag bestämmer sig Konrad för att komma till arbetet iförd två slipsar. Revolten är spontan och får oförutsedda följdeffekter. Organisationen vänder förändringen till sin fördel. Som om det inte går att rubba ordningen. Bayers idé blir en bärande del i Organisationens varumärke.
Bokens styrka är ihålligheten. Att det absurda får breda ut sig över de 136 sidorna. Ett sidospår i berättelsen är att slipsarna bär på ett eget tankeliv. Orimligt? Nej! Avsnitten blir ett rationellt sätt för författaren att visa att en annan värld finns. Ledorden är inte den enda sanningen.
Andreas Svanberg
ROMAN. Christer Hermansson, Två slipsar. En kontorsroman (Tusculum Förlag 2020).