Frågan om hon var facklig medlem fick Lindelwa Mettävainio att bli riktigt arg. I sitt hemland Sydafrika har hon ett långt fackligt och även politiskt förflutet. Självklart gick hon med i Livs så fort hon började jobba på charkfabriken i Luleå.
Senast vi sågs var när jag gjorde ett arbetsplatsreportage från Nyhléns Hugosons charkfabrik i december 2018. Lindelwa Mettävainio paketerade isterband, var visstidsanställd och berättade att hon hoppades på att snart få fast jobb.
Jag minns fortfarande hennes ilska när jag frågade henne om hon var medlem. Hon förklarade varför. Det var självklart för henne att gå med. Hon hade jobbat på fabrik och varit fackligt aktiv i många år i Sydafrika, både lokalt och regionalt.
När jag nu i dessa coronatider gör en längre intervju med henne blir det på Facetime när hon kommit hem till lägenheten i Luleå efter en dag med korvpackande.
– Det har varit en bra dag, säger hon.
Coronapandemin märker hon som alla andra av i sin vardag. Hygienreglerna har skärpts och de har fått mer att göra.

Även om coronaviruset överskuggar det mesta så har det hänt en del annat sedan vi sågs. Förutom att Lindelwa erövrat det svenska språket så fick hon fast jobb i augusti men det var inte helt enkelt visar det sig.
– Det var komplicerat men det gick till slut. Det är en lång historia. Jag fick involvera facket.
Efter 18 månader ska en visstidsanställning övergå till fast anställning. Men i hennes fall var det ingen självklarhet, samtidigt som hon understryker att hon inte vill hänga ut företaget.
– Det behövs tydligare regler för när man har rätt till fast jobb. Det är lång tid att behöva vänta i 18 månader. Det känns orimligt om produktionen går för fullt och det behövs folk hela tiden och är mycket övertid. Det här borde facket jobba stenhårt för att ändra.
Helt klart har hon stor tilltro till facket och möjligheterna att förändra saker till det bättre. Det var också genom sitt fackliga engagemang som Lindelwa träffade sin man.
– Vi träffades när mitt fackförbund (Chemical Energy Paperworkers Union, red anm.) hade kongress. Han var ombudsman på GS i Sverige och inbjuden gäst.
Efter bara tre månader bestämde de sig för att gifta sig. Mannen sa upp sig från sitt jobb och flyttade till Sydafrika 2012 efter att ha pendlat en tid. Paret blev omskrivna i både svenska och sydafrikanska medier för sin kärlek och flytten till andra sidan jordklotet.

Lindelwa kommer från en politikerfamilj. Hennes farbror satt fängslad på Robben Island samtidigt som Nelson Mandela. Hon inledde själv en politisk karriär inom det socialdemokratiska partiet ANC i början av 2010-talet. Hon hade flera ledande politiska uppdrag i sin hemstad Port Elizabeth men 2016 gick det inte vägen i valet.
Det ledde till beslutet att flytta till Sverige. Efter att ha väntat i 13 månader på uppehållstillstånd gick flyttlasset till mannens hemstad Luleå i maj 2017. För Lindelwa har det varit en omvälvande tid.
– Det var väldigt stor skillnad vad gällde levnadsvillkoren. I Sydafrika låg arbetslösheten på 40 procent, i Sverige låg den på runt sex procent även om den stiger nu. En annan stor skillnad var klimatet, snö var inget jag var van vid.
Svårast var kanske att lära sig ett nytt språk, konstaterar hon.
Att komma in på arbetsmarknaden var också krävande. Genom ett program som Arbetsförmedlingen hade fick Lindelwa en månads praktik på charkfabriken. Den ledde till visstidsanställningen som ledde till fast jobb. Hon hade ingen erfarenhet av livsmedelsproduktion. Hon hade jobbat tolv år på en fabrik som tillverkar cylindrar till bilindustrin. Där var hon bland annat klubb-ordförande.
– Jag är en sådan person som inte kan hålla tyst när jag ser saker som inte är bra. En fråga som jag var engagerad i var de inhyrdas situation, att de tjänade sämre än de som var direkt anställda på fabriken.
Hon har ännu inte engagerat sig fackligt på charkfabriken. Däremot är hon politiskt aktiv, är ersättare i kultur- och fritidsnämnden för Socialdemokraterna.
På sin fritid har hon fortsatt att studera svenska, även engelska och har ett uttalat mål med sina studier.
– Jag vill bli arbetsmiljöinspektör. Arbetsmiljöfrågor tycker jag är viktiga.

LINDELWA METTÄVAINiO

Ålder: 42 år.
Familj: Gift och en son 18 år.
Yrke: Maskin-operatör på Nyhléns Hugosons i Luleå.
Fritidsintresse: Brukar gå på gym men inte nu på grund av corona. Ägnar istället tiden åt att plugga.
Senast lästa bok? Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Den är jätterolig.
Lyssnar på? Har börjat gilla svensk musik, som Slå mig hårt i ansiktet av Thomas Stenström.
Teve? En favorit är Agenda, ser även en del på Netflix.
Lagar gärna? Lasagne med köttfärs.