– Några gånger har jag försökt träna på jobbet men det har inte passat mig. Jag kände mig instängd och då blev det inte av, säger Yakup Ugur, huvudskyddsombud på Coca-Cola.

Vid grinden till läskedrycksfabriken i Jordbro står ett tält där tempen tas på alla besökare innan de släpps in.
Pandemin är jobbig. Och den är inte över än. Yakup Ugur tror att den kan pågå länge. I ett skede när antalet döda och smittade sköt i höjden tyckte han att det var det riktigt jobbigt, berättar han på Livs klubbexpedition som ligger alldeles efter entrén.
Som huvudskyddsombud har det under pandemin varit viktigt att ta arbetskamraternas oro på allvar.

Han tillhör själv en riskgrupp på grund av både högt blodtryck och övervikt.
Av det sist nämnda syns inget idag.
– Jag var på väg mot 100 kilo då jag bestämde mig för att gå ner i vikt och börja träna.
Det var för några år sedan. Då mådde han inte alls bra, hade för högt blodtryck och åt medicin för det, kände att något inte stämde. Sov dåligt, fick för lite djupsömn.
Han gick till en läkare som ökade den blodtryckssänkande medicinen och på läkarens råd började han promenera till jobbet. Tidigare hade han åkt bil.
Och det gav resultat. Promenaderna till och från jobbet, och i naturen längs skogsvägar bort mot Västerhaninge gjorde att han gick ner till 92 kilo, men där fastnade han. Blodtrycket sjönk inte, det var fortfarande för högt.
– Det var med min dotters hjälp som jag kunde komma vidare.

Dottern är coach på ett globalt företag som säljer näringsprodukter och hon hjälper människor till en sund och aktiv livsstil genom råd och stöttande gemenskap.
– Min dotter ville att jag skulle vara med i det tränings- och kostprogram som hon coachar, där får man också kontakt via dator med en läkare, som förklarar hur kroppen, motionen och kosten fungerar.
Han köpte den speciella kosten i paket. Det var örtte, aloe vera, vitamin- och proteinshakes och det fungerade. Han kände sig piggare. Han fortsatte träningen och fortsatte med kosten och kilona började trilla av. Blodtrycket blev också bättre.
Och så har han fortsatt med stöd av dotter och frun. Blodtrycket har sjunkit. Idag väger han 83,5 kilo.
– Mitt mål är att väga 80 kilo. Jag har slutat med den onyttiga snabbmaten. Fortfarande äter jag kött och fisk och bulgur, men inte hamburgare, inte skräpmat.

Vad gäller träning är det naturen han vill vara i. När en arbetskompis föreslog cykling tyckte han därför att det lät jättebra. Han har också en träningsapp på Facebook där han lägger ut sina turer.
– Mina bröder såg det och de blev intresserade. Nu har jag sällskap med två av dem.
De är fem bröder och alla fem jobbar på Coca-Cola i Jordbro. Yakup var först. Det var 1998, det vill säga för 22 år sedan. Han hade tröttnat på det gamla jobbet på restaurang och gick till arbetsförmedlingen. Där fick han en utbildning till truckförare. Det var just då Cola-fabriken i Jordbro var färdig.
– Jag ringde och frågade om det fanns jobb och så fick jag det i lagret.

Yakup Ugur

Ålder: 47 år.
Familj: Fru, son och dotter.
Jobbar: Coca-Cola i Jordbro.
Fackligt uppdrag: Huvudskyddsombud på Coca-Cola i Jordbro.
Bor: Jordbro.
Festmat: Grilla en köttbit, till exempel kyckling.
Nyheter: Tar del av Facebook, nätet och lokaltidningen i Haninge.
Information: Arbetsverkets hemsida.
Ser på: Sport på Viaplay och serier på Netflix.