Kronfågel har fått ett föreläggande om att utreda hur och var medarbetare på slakteriet i Valla riskerar att smittas av campylobacter – de bakterier som en del levande kycklingar bär på. Föreläggandet är förenat med ett vite om en halv miljon kronor. Totalt har 11 arbetstagare smittats av campylobacter.
Kronfågel har gjort en riskanalys och utredning efter vart och ett av de konstaterade fallen, men enligt Arbetsmiljöverket är detta inte tillräckligt. Även företagets förslag till förebyggande åtgärder är otillräckligt. Kronfågel har presenterat ett åtgärdsprogram som bl a innebär att förtydliga hygienutbildningen och att informera personalen.
Kronfågel har i ett yttrande konstaterat att det är arbetstagares bristande handhygien och noggrannhet då skyddsutrustning tas av som orsakat spridning av campylobacter.
Arbetsmiljöverket hävdar dock att stänk/droppsmitta i första hand ska byggas eller konstrueras bort, i andra hand skärmas av eller ventileras bort. I tredje hand ska organisatoriska åtgärder införas. Som sista utväg kan användning av personlig skyddsutrustning vara aktuellt.
Det är känt att campylobacter också kan förorena ledningsnät för dricksvatten. Därför ska Kronfågel även utreda risken för att det interna ledningsnätet för dricksvatten har blivit eller riskerar att bli förorenat av campylobacter.
Kraven ska vara uppfyllda senast den 30 april, i annat fall riskerar Kronfågel att få betala 500 000 kronor i vite.
Hans Olof Wiklund