När kycklingar skållas levande på Kronfågels slakteri i Valla går mina tankar till personalen. Hur reagerar omgivningen på dem som jobbar i just den industrin? Blir man kallad kycklingmördare eller förstår folk att det här är en komplex händelse som den enskilde arbetaren inte har ansvar för?
Mål & Medel har pratat med huvudskyddsombudet på Kronfågel som säger att personalen är luttrad och att det inte fanns något behov av krishantering på grund av medieuppbådet.
Som journalist har jag mött många yrkesgrupper som inte vågar berätta vad de jobbar med. Folk är rädda för att yttra sig med namn i media eftersom de riskerar att bli förföljda av till exempel militanta djurrättsaktivister.
Själv blev jag för några år sedan anklagad för att vara ”vargkramare” efter att min dåvarande tidning publicerat en artikel som försökte belysa vargfrågan ur flera perspektiv. Samtidigt startades ett drev mot mig av den motsatta sidan. Förundrad kunde jag konstatera att det var samma artikel som triggade igång även den förföljelsen. Personligen hade jag då och har inte heller nu tagit ställning i vargfrågan.

I det här numret av Mål & Medel finns det flera artiklar på våra Livsviktigt-sidor som handlar om slakt och köttindustri.
Vi har också träffat två yngre tjejer som trivs i köttbranschen. Nicole Norin jobbar som slaktare och Amanda Andersson som styckare. De tycker att fler borde prova på att jobba i deras bransch. Men nyrekryteringen går trögt, trots att det finns gott om jobb. Nicole tror att det beror på att många unga är känsliga och drar sig för att ta i. De kan inte tänka sig att avliva och skära upp djur.
Och visst är det ett tungt jobb. Grisar som ska lyftas när de ramlat i golvet. Stora styckningsdetaljer som ska snurras runt på skärbrädorna och sedan kastas upp på ett band.
– Men vi hjälps alltid åt. Ingen står bara och tittar på, säger Nicole.
Arbetsplatsreportaget i det här numret handlar om medlemsvärvning. En av orsakerna till att antalet medlemmar minskar är att livsmedelsjobben är slitiga. Det gör att personalomsättningen blir hög.
– Det är fortfarande många som går med i facket, men problemet är att de inte stannar utan byter jobb, säger Carl Gustavsson, klubbordförande på Guldfågel, ett av de företag som får besök av medlemsvärvare i arbetsplatsreportaget på sidan 12.
Till Livskongressen i oktober läggs en rapport fram som föreslår att förbundet satsar 40 miljoner under fyra år på att värva medlemmar och utveckla demokratin.
Som konsumenter har vi också ett ansvar för hur djur hanteras i samband med slakt. Jakten på billig kyckling kan vara en orsak till att tempot stiger på slakterierna och att händelser liknande det på Kronfågel i Valla inträffar.
Många konsumenter väljer svenskt kött i butiken på grund av höga krav på vårt lands djurhållning, men vem frågar i thaikiosken eller på pizzerian var köttet kommer ifrån? På sidan 10 skriver vi om kampen för justa villkor för både djur och livsmedelsarbetare i Tyskland. Medvetandet bland tyskarna har ökat om att billigt kött rimmar dåligt med bra villkor för djuren och för de som handskas med köttet.

Till sist några ord om yrkesval. För den som just har slutat skolan är sommaren en bra tid att pröva sig fram i yrkeslivet. Att tänka fördomsfritt kan vara vägen till en annorlunda karriär. Jag har till exempel yngre släkting som trivs fantastiskt bra i en riktigt äcklig bransch. Hon jobbar med skadedjursbekämpning. Ett fritt och självständigt jobb, där alla är tacksamma när hon rycker ut, utom odjuren förstås.
Thelma Kimsjö
tf chefredaktör