PODDEld och rörelse finns på https://radio.alltatalla.se/series/eld-och-rorelse/ och där poddar finns, till exempel på Spotify.

Under gryningen den 24 februari 2022 inledde Ryssland sitt krig mot Ukraina. Alla blev inte lika förvånade som jag. En månad tidigare hade Martin Hansson och Myggan Andersson från podden Eld och rörelse konstaterat att ja, det blir förmodligen krig.

Sedan krigets början har de släppt avsnitt med två till tre dagars mellanrum.

Eld och rörelse fokuserar på militära konflikter och geopolitik, och de har ett vänsterperspektiv. Det gör dem nästan unika i det svenska medielandskapet. Jag frågar varför försvaret och geopolitik har blivit en ”högerfråga”?

– Vi skulle säga att det är väldigt enkelt. Vänstern har alltid varit mer intresserad av fred. Att kämpa för fred och kräva fred. Tyvärr har det gjort att man inte velat förstå krig. Vi tror att man måste förstå krigets mekanismer för att kunna skapa fred. Vi tror också att man borde sätta människan istället för nationen i fokus och då kan man inte ha den svartvita bilden som högern gärna för fram om krig.

•Vad hände med intresset för podden i samband med invasionen?

– Intresset exploderade. Vi mångdubblade våra lyssningar. Uppenbart så ville människor förstå vad fan det är som pågår men också att faktiskt förstå krigets dynamik.

Eld och rörelse är tydliga med att de inte är några experter och inte har tillgång till mer information än någon annan. Men de har en genuin ambition att förstå händelseförloppet och prata utifrån det.

En sak jag tror attraherar lyssnare är att deras rapportering inte innehåller några enkla sanningar. De problematiserar och drar inte förhastade slutsatser utifrån en egen partipolitisk agenda.

Informationen kommer från öppna källor. Twitter, Telegram och Google. De menar att det i princip är omöjligt att granska källor på ett sätt som gör att man kommer fram till en 100-procentig sanning. Allt som förmedlas är mer eller mindre vinklat. De försöker vara öppna med att olika saker de återger är osäkra.

En gäst som återkommer regelbundet är dock på plats i Ukraina.

– Volodya Vagner befinner sig i Lviv och har rapporterat därifrån. Vi har haft förmånen att kunna få prata med honom om situationen där.

• I vilken utsträckning har det förekommit arbetarmotstånd mot kriget? Jag tänker till exempel på berättelser om järnvägsarbetare i Belarus som saboterat järnväg.

– Det civila försvaret är en extremt viktig del av det moderna kriget. Det är omöjligt att försvara ett land utan att ha arbetarklassen med sig. Krig handlar till största delen om produktion och logistik. Det florerar många berättelser om sabotage, framförallt i Belarus, men som med mycket annat är det svårt att bekräfta. Vi tycker det är viktigt att nämna att det stora hoppet till fred är Rysslands arbetare och deras potential att när som helst stoppa kriget. Det är också det som Putin fruktar mest.

Det är en annan vinkel i en tid då det låter som att Nato och ett starkt försvar är de enda alternativen.