Den 11 september är det val i Sverige. På flera håll i landet finns Livsmedlemmar som ställer upp som kandidater.
Mål & Medel har pratat med två av dem.

En av de Livsmedlemmar som kandiderar i valet är Gerardo Alas. Han arbetar som maskinoperatör och linje-
ansvarig på Marenor i Kungshamn där han tidigare också varit ordförande för Livsklubben.

– Jag engagerade mig politiskt 2011 för att jag ville påverka direkt i politiken i stället för att bara diskutera på jobbet med arbetskollegor eller med personer man träffar på gatan. Jag ville engagera mig för att verkligen känna vad politiken handlar om, säger Gerardo Alas.

Han står på plats 28 på Socialdemokraternas riksdagslista för Västra Götaland läns norra och på plats 23 på regionlistan i samma valkrets. Men i första hand kandiderar Gerardo Alas för omval till kommunfullmäktige i Sotenäs kommun där han varit ledamot sedan 2018. I år är han sjätte namn på Socialdemokraternas lista där.

• Vilken tycker du är den viktigaste frågan i valet?

– Det finns många olika frågor. Exempelvis försöker vi satsa väldigt mycket på att bryta segregationen och på att vi som arbetare ska ha schyssta villkor och bättre lön. Sedan pratar vi mycket om miljö som är jätteviktigt. Där kommer vi att kämpa för att nå våra mål.

Gerardo Alas fortsätter:

  På kommunal nivå pratar vi mycket om omsorgen. Den ska fungera väldigt bra. Vi vill att anställda i kommunen som jobbar på exempelvis äldreboenden ska känna att kommunen är en bra arbetsgivare så att de stannar och jobbar där länge. Många tycker att det inte är bra arbetsvillkor. Det vill vi ändra på.

En annan livsmedelsarbetare som kandiderar för omval är Camilla Skog. Hon arbetar på Arla foods i Götene och har under den här mandatperioden varit ledamot i kommunfullmäktige i Skara för Socialdemokraterna.

I förra valet fick Socialdemokraterna 13 mandat i Skara. I årets val står Camilla Skog på plats 12 på partiets lista i kommunen.

• Har du en chans att bli omvald?

– Det hoppas och tror jag på.

• Varför engagerar du dig politiskt?

– Därför att jag tycker att det är viktigt att man tar sitt ansvar och engagerar sig politiskt och försöker att påverka där man bor.

• Vilken är enligt dig den viktigaste frågan i valet?

– Det vi i partiet i Skara pratar ofta om är att man måste satsa på skolan så att barnen får en bra start i livet och att de får samma möjligheter. Sedan är det rätten till heltid för dem som inte har det och barnomsorg på obekväm arbetstid. Det är jätteviktigt för livsmedelsarbetare.

Val söndagen den 11 september

• Val till riksdag, region- och kommunfullmäktige äger rum söndagen den 11 september. Ungefär 7,5 miljoner personer är röstberättigade för samtliga val, enligt statistikmyndigheten SCB.