Johanna Öberg kontrollerar brödkakorna innan de med rasande fart åker in i ugnen på Polarbröds nya bageri i Älvsbyn. Redan på hösten 2021, drygt ett år efter den förödande branden, var hon tillbaka på jobbet i bageriet.

Johanna Öberg kontrollerar brödkakorna innan de med rasande fart åker in i ugnen på Polarbröds nya bageri i Älvsbyn. Redan på hösten 2021, drygt ett år efter den förödande branden, var hon tillbaka på jobbet i bageriet.

Det blåser medvind kring Polarbröds fabrik i Älvsbyn. Bageriet har varit i full drift i drygt ett år. I höstas utökades produktionen och skiftgången vilket krävde nyanställningar. 

Den nya fabriken, som invigdes officiellt i våras, ligger på samma plats som den gamla. Nu håller den på att växa rent fysiskt. Bygget av en ny etapp som är tänkt att inhysa ytterligare en bagerilinje är i full gång. 

Polarbröd

  • Polarbröd är Sveriges tredje största producent av matbröd och har verksamhet i Älvsbyn, Bredbyn och Umeå. 
  • 2021 omsatte Polarbrödskoncernen 955 miljoner kronor och hade 261 anställda. 
  • Samma år sålde Polarbröd drygt 25 000 ton bröd. 

Källa: Polarbröd

Johanna Öberg, som arbetat på Polarbröd i snart 25 år, tycker att de nya lokalerna är ett lyft. 

– De är jättefina och bra anpassade, det är helt perfekt. Förut var det ihopbyggt i olika omgångar, linjen gick inte rakt som här. Det kunde vara en kurva för att det var en pelare i vägen eller så, säger hon och plockar med van hand bort en vetekaka med fel form som var på väg mot ugnen. 

Mycket är sig likt

Men även om en del är nytt skiljer sig hennes arbete som trågare inte mycket från hur det var i den gamla fabriken. 

– Produktionsmässigt är det inte så jättestor skillnad. Det är ganska likt. 

Klockan tre på natten  mot den 24 augusti 2020 meddelade räddningstjänsten att bageriet i Älvsbyn inte gick att rädda.
Klockan tre på natten mot den 24 augusti 2020 meddelade räddningstjänsten att bageriet i Älvsbyn inte gick att rädda.

Johanna Öberg var inte själv på plats den där augustinatten 2020 när den gamla fabriken brann. 

– Först tänkte jag att det där klarar dom att släcka. Men sedan skickade folk som var här bilder och då förstod jag att det inte skulle gå vägen. Det var hemskt.

Fabriken gick inte att rädda

Fabriken blev totalförstörd. I början av september 2020 varslades samtliga 131 kollektivanställda. 

För Livsklubbens ordförande Stefan Hortlund var det chockartat: 

– Jag tänkte: det här kommer jag aldrig att fatta. Jag hade jobbat här i 42 år då. Jag kunde ju nästan släppa bilen när jag körde hit, för den hittade snudd på av sig själv till fabriken. 

Stefan Hortlund.

Jag och vi som klubb fick så fruktansvärt mycket att göra när det inträffade så vi hann aldrig processa någonting. Det var bara pang på in i förhandlingar direkt för varsel och uppsägningar.

Stefan Hortlund, Livsklubbens ordförande

Hur hanterade du det? 

– Jag och vi som klubb fick så fruktansvärt mycket att göra när det inträffade så vi hann aldrig processa någonting. Det var bara pang på in i förhandlingar direkt för varsel och uppsägningar. I nästan en månad höll vi på med det. Jag tycker att vi gjorde ett fantastiskt jobb ihop med vår ombudsman David Björklund.

Stefan Hortlund fortsätter: 

– Det var aldrig så att någon av oss i klubbstyrelsen kunde sitta hemma och gråta eller vara ledsen. Det tror jag räddade mig i alla fall. 

Snabbt beslut om ny fabrik

Samtidigt var beskedet från företaget tydligt: det ska bli en ny fabrik i Älvsbyn. Första spadtaget sattes i marken i januari 2021. 

Under tiden behövde produktionen vid Polarbröds andra bageri i Bredbyn snabbt utökas. 17 personer tackade ja till att veckopendla de dryga 40 milen från Älvsbyn. Ytterligare 17 varslade fick gå en utbildning inom automation via Arbetsförmedlingen. 

Johanna Öberg.
Johanna Öberg.

För Johanna Öbergs del blev det ett tillfälligt jobb i Boden efter branden. Men redan på hösten 2021 fick hon komma tillbaka till Polarbröd för provbakning och inkörning av de nya maskinerna. 

– Det var jätteroligt. Då var jag glad. Det är ju en sådan trygghet här. Man vet man har och jag har ju inte gjort så mycket annat i livet. 

Smörgåstillverkningen kom igång först

Den verksamhet i Älvsbyn som kom igång allra först var dock smörgåsproduktionen. Den byggdes upp i en lokal en knapp kilometer från bageriet, bara några månader efter branden. Då kunde 12 uppsagda, däribland Stefan Hortlund, återvända till Polarbröd – om än med andra arbetsuppgifter än tidigare. 

Även Maria Lindström tackade ja till att komma tillbaka och börja i smörgåstillverkningen. När Mål och Medel är på besök staplar hon brödkakor som snart ska bli ostklämmor. 

– För mig var det här ändå ganska bra, för jag vill inte jobba skift. Jag gick dagtid städ då när det brann. Här i smörgåstillverkningen är det ständig dagtid så det passar mig bra, säger hon. 

Många fick inte komma tillbaka

Men alla som arbetade på fabriken fick inte tillbaka jobbet. Av de drygt 130 som varslades blev bara runt 50 återanställda. En förklaring till det är att det nu är mer som är automatiserat än i den gamla fabriken. Packningen är ett exempel. 

– Tanken är att det inte ska vara handarbete och handpåläggning, utan det ska vara styrt av maskiner och då blir det färre som jobbar, säger Stefan Hortlund. 

Polarbröd.

Polarbröd.

Från den gamla klubbstyrelsen, före branden, är det bara Stefan Hortlund kvar. 

– Vi har en klubb här nu igen med tre personer i styrelsen, men de har inte så mycket erfarenhet ännu. Så förhandlingar och annat överlåter de åt mig tills de har fått gå fackliga utbildningar. 

Många som inte fick komma tillbaka har gått vidare och fått jobb på andra privata företag i bygden, berättar Stefan Hortlund. 

– Flera som jobbade för Polarbröd hade ju truckutbildning och liknande och då kunde de kliva över till exempelvis Älvsbyhus och köra truck. 

”Tycker det är fantastiskt”

Samtidigt tror han att det finns personer som är besvikna över att de inte fick komma tillbaka. 

– Det finns nog både de som är besvikna och de som bytt bana och känt att det fungerar och att det är kul att göra något annat i stället. 

Hur känns det för dig nu när produktionen är igång och byggs ut? 

– Jag tycker det är fantastiskt. Jag kommer ju – med ålderns rätt – att lämna det här snart. Om jag på något sätt har bidragit till att det här både får fortsätta och expandera, då skulle jag känna mig jätteglad.

Tidslinje Polarbrödsbranden

23 augusti 2020: Polarbröds fabrik i Älvsbyn brinner ner. Vid tidpunkten jobbade 245 personer på arbetsplatsen.

2 september 2020: Samtliga kollektivanställda, 131 personer, varslas om uppsägning.

Oktober 2020: 17 personer från Älvsbyn börjar veckopendla till Polarbröds andra bageri i Bredbyn. Mellan orterna är det drygt 40 mil. 

26 november 2020: Smörgåsproduktionen återstartas i en nybyggd anläggning i Älvsbyn. Tolv uppsagda personer kan återvända till Polarbröd.

27 januari 2021: Första spadtaget tas för bygget av det nya bageriet i Älvsbyn. 

Oktober 2021: Tester och provbakning med den nya utrustningen påbörjas. 37 bageriarbetare får komma tillbaka till bageriet. 

10 maj 2022: invigning av den första etappen av det nya bageriet. På plats för att delta i invigningen var kronprinsessan Victoria. 

Källa: Polarbröd