–  I år tror jag att de flesta helst vill äta en klassisk semla. Visst har det varit kul med pizzasemlor och korvbrödssemlor, men det känns som att tiden för galenskap är över för den här gången, säger Roy Fares, som driver konditori Mr Cake i Stockholm och i Göteborg.

Själv ska han försöka hålla sig till en eller max två semlor under fettisdagen.

– Jag älskar semlor, framför allt själva fyllningen, så det kan bli svårt. När man jobbar i ett konditori blir det lätt att man går och småäter hela tiden.

Bra mandel viktigt

Har du några tips på hur man bakar den perfekta semlan?

– Det är viktigt att välja en bra mandel. Jag gillar att fylla smeten med saltrostade mandlar. Sedan går det att öka upp smakerna med grovmalen kardemumma eller vaniljsocker. Ett annat tips är att inte vispa grädden för hårt. Jag kör med maskin först och avslutar för hand.

Inför fettisdagen råder bråda dagar hos många bagerier ­– men det tuffa ekonomiska läget gör att årets stora semmelfest riskerar att bli mer nedtonad än vanligt. Hur hanterar ni det?

– Just nu drabbas alla i vår bransch jättehårt av de höga el- och råvarupriserna. Emballagen har också blivit dyrare. Men vi kan inte höja priserna på bakverk eftersom många kunder också har det tufft. Det finns det en smärtgräns för hur mycket pengar folk har råd att betala för en bulle.

Livsmedelsavtalet ger exempelvis högre ob-ersättning än andra avtal, och det tycker vi är bra. Dessutom är det enkelt följa, vilket är skönt för arbetsgivare.

Roy Fares,

Mr Cake har tecknat kollektivavtal med Livs. Varför gjorde ni det?

– Det var helt självklart för oss. Livs har det bästa avtalet för vår bransch, och vi har flera medlemmar hos oss. Att vi valde Livsmedelsavtalet gör att vi som företag utstrålar trygghet och att vi bryr oss om våra anställda. Livsmedelsavtalet ger exempelvis högre ob-ersättning än andra avtal, och det tycker vi är bra. Dessutom är det enkelt följa, vilket är skönt för arbetsgivare.

Det finns flera – framför allt små bagerier – som inte följer kollektivavtalet, vad tänker du om det?

– Tyvärr drabbas de anställda. Många som börjar jobba i vår bransch förstår inte hur viktigt det är med trygga anställningsvillkor. En del tänker kanske ”Ja men jag får ju högre lön.” Okej, men sen då?

Inga nya tv-planer

Du har ofta synts i olika tv-sammanhang, har du några planer på att göra mer tv framöver?

– Just nu finns inga planer på det. Jag är först och främst konditor och företagsledare. Mitt fokus framåt ligger på att fortsätta driva Mr Cake och att på sikt kanske utveckla konceptet.

Till sist, berätta om din största semmelmiss?

– Hm. Jag tror faktiskt inte att jag har gjort någon riktig semmelmiss. När jag bakar gör jag alltid ett direktprov först. Om inte smakerna sitter får jag tänka om. Å andra sidan är det svårt att få till en semmelmiss. Om fyllningen är bra går det egentligen att vara hur kreativ som helst. Hemma brukar jag använda semmelfyllning på glass och toppa med grädde och mandel. Det är hur gott som helst.

Roy Fares

Namn: Roy Fares

Bor: I Stockholm

Ålder: 38

Bakgrund: Kom till Sverige med sin familj som sexåring efter att ha flytt inbördeskriget i Libanon.

Utbildning: 3-årig gymnasieutbildning på livsmedelsprogrammet i Örebro med inriktning bageri/konditor.

Gör: Driver Mr Cake i Stockholm och i Göteborg, är författare till flera bakböcker har medverkat i bakprogram i olika tv-kanaler.