Ibland blir det nästan lektioner på språkcafét. Andra gånger är det mest småprat kring ett bord.

Ibland blir det nästan lektioner på språkcafét. Andra gånger är det mest småprat kring ett bord.

Nästan varje helg åker Ronny Bengtsson till Halmstad för att vara med på språkcafé för nyanlända. På fredagar är det café för ukrainare och på lördagar deltar han vid ett annat språkcafé dit det främst kommer personer från Mellanöstern och Nordafrika.

– Ibland kan det nästan vara lite lektionsartat, vi står vid tavlan och skriver upp ord och pratar om hur de används och hur man böjer dem. Ibland sitter vi bara tillsammans i små grupper och pratar och fikar, säger Ronny Bengtsson.

Började med biodling

Engagemanget började med ett av Ronnys andra fritidsintressen – biodling. För fem år sedan var han utbildningsansvarig i en lokal biodlarförening och blev inbjuden att ställa upp en monter om biodling på en minimässa riktad till nyanlända.

– Då kom det fram en familj som bara varit i Sverige i några månader. Pappan var väldigt intresserad av biodling eftersom en av hans kusiner i Irak höll på med det. 

Ronny Bengtsson.
Ronny Bengtsson.

Men varken pappan eller mamman kunde prata svenska. Det kunde däremot den yngsta dottern.

– Hon var bara nio eller tio år men hade hunnit lära sig svenska. Så jag gick ner på knä och pratade med dottern som tolkade åt sina föräldrar. 

”Tyckte det lät jätteintressant”

Efter mötet på mässan fortsatte Ronny och familjen att hålla kontakten, och det visade sig att familjen också var engagerad i en förening som stöttar nyanlända med integration och svenska språket. 

– Men de behövde svenskar som kunde lära ut och jag fick frågan om jag ville vara med på språkcafé. Jag tyckte att det lät jätteintressant och jag hoppade på, och jag har i stort sett varit med sedan dess.

Jag tycker att det är viktigt att försöka bjuda in nyanlända till samhället så att de får lära känna svenskar. Det är också viktigt att de lär sig språket eftersom det är nyckeln till jobb.

Ronny Bengtsson

Varför engagerar du dig i detta?

– Jag tycker att det är viktigt att försöka bjuda in nyanlända till samhället så att de får lära känna svenskar. Det är också viktigt att de lär sig språket eftersom det är nyckeln till jobb. Ett jobb är det bästa sättet att lära sig språket, men för att få jobb så måste man kunna svenska. Det är lite av en ond cirkel.

SFI-svenskan räcker inte

Ronny Bengtsson menar att språkcafé är ett viktigt komplement till utbildningen i svenska för invandrare (SFI).

– Flera har sagt att svenskan de lär sig på SFI inte blir samma som ute i samhället. På SFI pratar man långsamt och jättetydligt och man jobbar hårt med grammatik. Men när de sedan ska ut i samhället så pratar folk både dialekt – och mycket snabbare. Då är det svårt att förstå.

Vad ger det dig personligen att vara med på språkcafé? 

– Framför allt att jag känner att jag kan få hjälpa till med någonting. Samtidigt får jag insyn och en bättre förståelse för andras kulturer. Det tycker jag är jätteviktigt. Och jag lär känna många nya intressanta och trevliga personer. 

Nour Haqi och Olivia Flores får hjälp av Ronny Bengtsson.
Nour Haqi och Olivia Flores får hjälp av Ronny Bengtsson.

Ronny Bengtsson menar att det finns mycket att vinna på att lära känna personer från andra kulturer. 

– Många gånger är det okända något som många uppfattar som farligt. Jag tror att mycket av den rasism som finns handlar om rädsla för det okända. Språkcafé är en bra väg för att förstå att det inte är något farligt med dem som kommer hit – de är precis som vi.

Ronny Bengtsson

Ålder: 55.

Bor: Gullbrandstorp.

Yrke: Mejeriarbetare sedan 1988.

Arbetsplats: Arla Foods Kvibille.

Familj: Sambo, två barn.

Fritidsintressen: Biodling, språkcafé.

Favoritmat: Varmrökt lax med kokt potatis, sås och kokta ärter.