Frustration på Fazer efter dödsolycka – kritik mot Arbetsmiljöverket: ”Vi får inget avslut”
I april 2023 inträffade en dödsolycka på Fazer i Umeå. Ett och ett halvt år senare har Arbetsmiljöverket fortfarande inte kunnat svara på vad som egentligen hände.
– Det är frustrerande. Vi får inget ordentligt avslut, säger Livs klubbordförande Dennis Andersson.
Tiden efter olyckan då en anställd dog efter att ha fått en tippbulkslastbil över sig, har inte bara inneburit en lång väntan på svar för medarbetarna på Fazer.
Den har också inneburit ett famlande i blindo kring vad företaget behöver göra för att minimera risken att något liknande ska hända igen.
Klubbordförande Dennis Andersson är kritisk till Arbetsmiljöverkets hantering:
– Jag har full förståelse för att Arbetsmiljöverket har mycket att göra men den här typen av ärenden borde verkligen prioriteras.
Efter att Arbetsmiljöverkets inspektör, som skulle utreda olyckan, blivit sjukskriven strax före jul, har inte mycket hänt, enligt Dennis.
– Vi fick ett möte med en ny inspektör, som skulle ta över ärendet tidigt i våras. Efter det har det varit tyst. Jag menar verkligen, noll återkoppling.
Behöver organisera sig bättre
Att svåra ärenden, så som arbetsplatsolyckor, har varit många de senaste åren borde inte spela någon roll menar Dennis.
I stället anser han myndigheten behöver organisera sig bättre – och lösa problemet med de långa handläggningstiderna. Samt kommunicera bättre.
– Det måste finnas en bättre beredskap. Hos oss på Fazer har vi gjort en internutredning kring olyckan. Vi har åtgärdat vissa saker som vi tror kan förhindra liknande olyckor i framtiden. Men det handlar alltså om vad vi tror, säger Dennis Andersson och fortsätter:
– När det händer en så allvarlig sak som att en kollega mister livet på jobbet anser jag att det är jätteviktigt att vi som är kvar och ska jobba vidare får ett avslut, en normal vardag att förhålla oss till.
”Olyckliga omständigheter”
Tom Risvall, arbetsmiljöinspektören, som tog över utredningen tidigare i våras, säger att olyckliga omständigheter, bidragit till den långa utredningstiden.
– Det ska inte behöva ta så här lång tid. En dödsolycka ska alltid prioriteras. I det här fallet har det tyvärr dragit ut på tiden på grund av sjukdomsfall. Sedan är även jag hårt belastad, det är många ärenden som ska utredas. Det är mycket att läsa in sig på.
Har du förståelse för att kollegorna på Fazer känner oro när utredningen tar så här lång tid?
– Jo, absolut. Det är inte bra, mellan tummen och pekfingret säger man att det ska ta oss max 11-12 månader att bli klara med vår del.
Och var ligger ärendet nu?
– Nu har vi precis lagt över ärendet för åtalsprövningen hos åklagaren. Hur lång tid det tar för åklagaren att komma fram till om någon ska frias eller fällas beror på hur deras belastning ser ut. Men man ska nog inte räkna med att det blir klart inom halvåret.
Fakta
Under 2023 inträffade 55 arbetsolyckor med dödlig utgång i den svenska arbetskraften. Ytterligare åtta personer, som inte tillhör den svenska arbetskraften, omkom i arbetsolyckor.
Sammanlagt anmäldes 39 400 arbetsolyckor med sjukfrånvaro och 11 900 arbetssjukdomar.
Under 2023 ökade antalet anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro med 11 procent jämfört med året innan.
Källa: Arbetsmiljöverket