Den 6 september förra året konstaterades det första fallet av afrikansk svinpest i Sverige. Sedan dess har det pågått ett omfattande arbete för att bekämpa utbrottet. Det arbetet har varit framgångsrikt, konstaterar Jordbruksverket som nu skickat in en ansökan till EU om att få Sverige friförklarat från sjukdomen.

Totalt har 70 smittade vildsvin har upptäckts i den smittade zonen i Västmanland, men enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har ingen smittspridning skett sedan i slutet av september 2023.

Restriktioner kan tas bort

Det är EU:s medlemsstater som slutligen röstar om när Sverige formellt ska bli friförklarat från afrikansk svinpest. Det kan ske tidigast ett år efter det senaste fallet. Vid en friförklaring kan den smittade zonen hävas och samtliga restriktioner tas bort.

Ken Clignéz, ombudsman på Livs.
Ken Clignéz, ombudsman på Livs.

Ken Clignéz, central ombudsman på Livs med ansvar slakteri- och charkbranschen, menar att Jordbruksverkets besked är mycket positivt.

– I samband med att den afrikanska svinpesten bröt ut så fanns det en stor oro att pesten skulle spridas till grisuppfödningen och därmed kunna lamslå och slå ut hela den svenska grisproduktionen, säger han.

Viktigt med beredskap

Så har lyckligtvis inte blivit fallet, och Ken Clignéz konstaterar att myndigheternas arbete med att begränsa smittan och få kontroll på situationen varit framgångsrikt.

– Med det sagt så är det förstås viktigt att myndigheterna fortsatt tar lärdom av denna händelse och har en snabb beredskap för åtgärder om svinpesten återkommer.