Parkeringen utanför Sempers fabrik i Götene är full av bilar. På ytan syns inte att stora förändringar är på gång innanför fabriksväggarna. Den sista januari nästa år upphör Sempers verksamhet här. Den 23 januari i år meddelade ägaren, livsmedelskoncernen Hero Group, att fabriken i Götene med totalt 190 anställda skulle stängas. Huvudskyddsombudet Daniel Johansson minns det som en känslosam dag.

– Det var många som var ledsna, och många som var arga också, det var det absolut, säger han.

Då hade han och ett litet fåtal andra fackligt förtroendevalda redan känt till beslutet en tid.

– Det var tungt, det var det, när alla andra blev involverade också och förstod digniteten av alltihop, säger Anna Widell, ordförande för Livsklubben på Semper, och som också kände till nedläggningsplanerna.

”Många sömnlösa nätter”

Samtidigt var det en sorts lättnad när beslutet blev offentligt, tycker Daniel Johansson.

– Det var ändå lite skönt för oss som hade smusslat och hållit det här hemligt i många månader att kunna dela det med kollegorna. Det var en väldigt jobbig period. Vi var iväg jätteofta på förhandlingar och alla undrade varför jag var borta så mycket fackligt. Till och med min chef undrade.

Daniel Johansson bär gul väst och en keps och tittar mot kameran.
Daniel Johansson är huvudskyddsombud på Semper i Götene.

Han fortsätter:

– Dels tänkte man på sin egen framtid, dels på alla kollegor och hur det ska gå för dem. Då var det många sömnlösa nätter. Det snurrade i huvudet så fort man skulle sova. Jag var otroligt slutkörd och sliten.

Förstod allvaret

Ronja Feltsten, processtekniker på mjölkpulverproduktionen, var ovetande om nedläggningen, men hon anade att något allvarligt var på gång när företaget kallade till det där mötet i januari.

– Jag var med på länk eftersom jag var hemma föräldraledig. Jag hade fått ett meddelande från min chef om att jag skulle vara med på ett infomöte, ett möte som alla behövde vara med på. Och chefen hade skrivit till mig innan och sagt att det bara var att ringa efteråt om jag behövde det. Då fattade jag att det var något konstigt.

Enligt Hero Group är nedläggningen ett resultat av en förändrad strategi och omvärldsfaktorer. Tillverkningen av gröt och välling flyttar till Hero Groups anläggning i Spanien, och modersmjölksersättningen flyttas till Danmark.

Satsat 300 miljoner

Även om produktionsvolymerna inte pekat uppåt under de senaste åren, var beskedet om nedläggning i Götene oväntat, menar Anna Widell. Inte minst för att företaget nyligen gjort stora investeringar.

– Med tanke på att de investerade 300 miljoner kronor här för bara några år sedan så man trodde att man hade ett säkert jobb, där man kommer kunna jobba tills man går i pension. Så det är klart att det var en chock. Det var inte vad någon hade förväntat sig.

Anna Widell står i ett lager med gul väst med LO-logga framför staplade kartonger.
Anna Widell började jobba på Semper 2000, men sedan ett par år tillbaka har hon jobbat med fackliga uppdrag på heltid inom Livs projekt ”Medlemsnära”. Sedan i våras är hon dessutom tillbaka som nygammal ordförande för Livsklubben på Semper.

Vad har ni i klubben fått jobba med mest efter nedläggningsbeskedet?

– Mycket har handlat om att tolka och förklara information och ord och begrepp som uppsägningstid, varsel och sådant, säger Daniel Johansson.

– En grej som var på tapeten med en gång var att folk ville ha hjälp att skriva cv. En del hade aldrig gjort det och var oroliga. Där var företaget snabba och tog in företagshälsovården för att hjälpa till. Samtidigt försökte vi få folk att förstå att vi inte blir av med jobben här och nu, säger Anna Widell.

Flera har redan slutat

Alla anställda har kvar sin anställning till den sista januari nästa år. Men nu, nio månader efter beskedet, har det hunnit hända en del.

Ett femtontal anställda har lämnat Semper för andra jobb. Nu börjar även nedmonteringen av vissa linjer. Först ut är det glutenfria.

Daniel Johansson berättar att stämningen på arbetsplatsen har gått lite upp och ner.

– Det var en chock i början. Sedan var det många som var deppiga och oroliga, men sen var det så långt borta i tiden ändå och då var det lite mer normalt. Men nu börjar nedläggningen komma närmare. Det har blivit påtagligt efter sommaren.

Bra dialog med företaget

På det stora hela tycker han att företaget lokalt har skött arbetet efter nedläggningsbeskedet på ett bra sätt.

– Det har varit täta informationsmöten och det erbjöds samtalsstöd om någon behövde det. Vi har också haft en workshop där vi träffade yrkes- och studievägledare, och företaget har ordnat flera kortare kurser som man kunnat anmäla sig till. De har gjort ett bra jobb i samverkan med oss. Vi har haft en bra dialog.

Anette Landh Jonsson bär en varselväst och står framför en suddig industriell bakgrund.
Anette Landh Jonsson går i pension i och med nedläggningen. ”Jag ska äga min tid själv. Jag har en hund som jag tränar. Jag bowlar. Jag bor ute i naturen, går mycket i naturen, vinterbadar. Vi har båt. Det kommer säkert att ordna sig.”

För Anette Landh Jonsson som jobbat på Semper sedan 1995, är det inte aktuellt att skriva cv.

– Jag ska ju gå hem. Jag söker inget nytt arbete. Jag har fyllt 64. Jag hade kanske inte tänkt sluta på det här viset. Jag hade väl tänkt jobba något år till.

”Ganska högt i tak”

Genom åren har hon haft flera olika arbetsuppgifter och varit på flera olika avdelningar.

– Det är klart jag har trivts, annars skulle jag inte ha varit här i nästan 30 år. Jag har trivts.

Vad är det bästa med att jobba här?

– Frihet under ansvar, skulle jag säga. Och att det är ganska högt i tak, man får säga och tycka vad man vill.

För en del anställda på Semper blir det dock en fortsättning i lokalerna. I maj stod det nämligen klart att mejerijätten Arla köper Semperfabriken, inklusive utrustning för mjölkpulverproduktion.

40 kan få jobb på Arla

Från och med oktober är det alltså Arla, vars mejeri i Götene ligger i direkt anslutning till Semperfabriken, som äger lokalerna och tar över mjölkpulverproduktionen. Samtidigt bedriver Semper sin kvarvarande produktion parallellt.

Därför har Arla behövt anställa 35–40 personer från Semper. En av dem som sökt och fått jobb på Arla är Ronja Feltsten. Hon har jobbat på Semper av och till sedan 2012, men från 2023 har hon varit anställd som processtekniker.

Ronja Feltsten med staplade lastpallar i bakgrunden.
Ronja Feltsten är en av de runt 40 personerna som ska fortsätta jobba i lokalerna – men med Arla som arbetsgivare.

Hur kändes det när du fick det jobbet?

– Det kändes väldigt skönt, samtidigt som jag är ny i den här rollen, så det är väldigt blandat. Jag var ny på Semper, jag blir ny på Arla, men jag är jättetacksam att jag lyckades komma in på detta. Det var tur att jag var på rätt avdelning, säger Ronja Feltsten.

”Dags att söka jobb”

Daniel Johansson kommer inte att fortsätta på Arla. Vad som händer framöver är oklart.

– Jag har ingen aning. Studier kanske. Hittar jag något jobb så kanske jag hoppar på det. Det har som sagt varit en tuff period, så jag har inte riktigt haft ork att ta tag i det förrän nu efter sommaren. Nu är det dags att söka jobb.

Han utesluter inte ett branschbyte.

– Jag känner att det kanske är dags att testa något annat. Jag är lite trött på hygienzoner, skäggskydd och hårnät hela dagarna. Det blir en lite bökig vardag. Det vore skönt att slippa den biten. Problemet är att jag inte vet vad jag vill bli när jag blir stor. Vi har precis kommit i gång med TSL, omställningsstöd, jobbcoacher och yrkesvägledare. Det ska jag försöka nyttja.

En person med ryggsäck går ut genom en glasdörr. Inomhus syns en modell av en fabrik med byggnader och silor.
Den sista januari nästa år upphör Sempers verksamhet i Götene.

”Känns sorgligt”

Trots att Arla nu tar över viss del av produktionen, och att lokalerna ska stå kvar, känner Anna Widell och Daniel Johansson sorg över att Semper försvinner.

– Det är klart att jag tycker det är hemskt tråkigt att ett ställe man jobbat på i nästan 25 år försvinner, och att ens arbetskamrater försvinner, säger Anna Widell.

Daniel Johansson fyller i:

– Fabriken är en stor del av Götene. Vi har funnits här i byn i 85 år och det är jättemånga som har jobbat här och har anknytning hit. Varumärket finns ju kvar men det inte alls samma sak. Det känns sorgligt att fabriken försvinner.

Livs reaktioner på nedläggningen

När nedläggningsplanerna för Semper i Götene blev kända i januari reagerade Livs förbundsordförande Eva Guovelin.

I en debattartikel i Mål och Medel pekade hon på att Semper stod inför samma öde som andra anrika svenska livsmedelsföretag som försvunnit och flyttat sin produktion utomlands, som Göteborgs Kex i Kungälv och Findus i Bjuv.

”Jag kan inte dra någon annan slutsats än att det är alldeles för enkelt och för billigt att lägga ner lönsam verksamhet för att flytta den utomlands”, skrev Eva Guovelin.

Hon pekade på att den här utvecklingen försämrar Sveriges möjligheter att säkra tillgången till mat i en krissituation – och att det saknas politisk handlingskraft för att komma åt problemet. Därför lade hon fram tre åtgärdsförslag:

  • Inför säljkrav som första alternativ till nedläggning och utflyttning av lönsam livsmedelsproduktion.
  • Låt företaget ta kostnaden för omställning, utbildning och eventuell a-kassa.
  • Inför en nedläggningsavgift som företaget ska betala till staten.