Systembolaget och solidariteten
[Ur nummer: 01/2004] Inte sedan 1800-talets superi har alkoholkonsumtionen varit så hög som nu. Allra mest dricks det i grupperna 20-24 år och 25-29. På tredjeplats kommer 16-19-åringarna. Omräknat till ren sprit dricker en 16-åring idag i genomsnitt 16,6 liter per år. Det motsvarar en trettisjua i veckan. Alkoholforskaren Håkan Leifman visar att det skett en kraftig ökning inte minst de senaste två åren och att trenden fortsätter uppåt.
Orsaken är klockren: Ökad tillgänglighet. Lägre priser. Fler serveringstillstånd.
EU-inträdet har förstås också betytt mycket, med pressade priser, liberalare införselregler och ändrade attityder riktning mot mer av ”vardagsdrickande”.
Centralförbundet för alkohol- och drogutveckling visar också på att ”berusningsdrickandet” ökat bland unga. 38 procent av 15-16-åringarna säger nu att de känner sig berusade varje gång de dricker, mot 30 procent på 80-talet. Det hänger samman med att spritkonsumtionen ökat, medan folkölsdrickandet gått tillbaka.
Jag tror inte ett ögonblick på en moralistisk debatt om våra ändrade spritvanor. Alkohol har många positiva sidor, kan sätta guldkant på tillvaron och främja social gemenskap.
Vad jag däremot önskar är en saklig diskussion också om myntets baksida. Om det faktum att tjejer mellan 16 och 19 år nu plötsligt står för en tredjedel (32 procent!) av den totala spritkonsumtionen i landet. Om det dokumenterade sambandet mellan ökad alkoholkonsumtion och våld mot barn och kvinnor. Om sprit och brottslighet. Om det växande vardagsdrickandets latenta hot mot folkhälsan i form av skador på lever och nervsystem.
Om allt detta finns forskning och erfarenhet. Men sprithögern, som vill ha bort monopolet viftar också bor dessa obehagliga fakta, som till exempel Svenska Dagbladets ledarsida.
För alla oss måttlighetsdrickare vore det förstås enormt bekvämt att kunna handla vårt middagsvin på Ica och Konsum, i närbutiken där vi bor. Slippa åka till Systemet, passa särskilda tider, stå i fredagskö.
Men då glömmer vi att en sådan ökad exponering för de starka dryckerna skulle leda till ökad konsumtion. Vilket i sig skulle slå hårt mot människor som redan har eller kommer att få problem med för mycket dricka. Och som ett brev på posten skulle det – åtminstone under en ansenlig övergångsperiod – bli mer slagsmål, våld, barnmisshandel, medicinska skador, rattfylleri och annat elände.
Låter jag som en gammaldags förmyndare? OK för det då. Vad jag vill säga är att det i grunden handlar om lite vardaglig solidaritet. Att offra bekvämligheten för att så långt det nu går förebygga och mildra alkoholkonsumtionens mörka sida.
Här spelar Systembolaget en viktig roll. Och kom inte och säg att sortimentet är dåligt eller smalt. Jag är ingen expert men har alltid slagits av det stora utbudet; antalet varumärken lär ha tredubblats på kort tid. För att inte tala om den fantastiska servicen, med vänlig, kunnig och hjälpsam personal.
Riksdag och regering måste fortsätta att slåss för att Sverige skall få behålla monopolet!