Frågan om LO-paketet lär bli den stora försäkringsdebatten på Livs kongress i maj, men det finns flera andra kongressmotioner som handlar om medlemmarnas försäkringsskydd. Förbundsstyrelsen säger dock nej till de flesta förslag som avdelningarna för fram.

[Ur nummer: 02/2005] * Avdelning 1 Bohus Älvsborg vill att förbundsstyrelsen ska se över hur försäkringsskyddet ser ut för medlemmar som väljer att arbeta vidare efter 65 års ålder. Om det finns luckor i försäkringsskyddet ska de täppas till.
Förbundsstyrelsen säger i sitt utlåtande över motionen att man inte ser några problem med nuvarande regelverk. Personer över 65 år som fortsätter att jobba omfattas av arbetsskadeförsäkring, sjuklön och sjukpenning för kortare perioder. Att ge arbetslösa och långtidssjuka över 65 år a-kassa och sjukpenning skulle bli orimligt dyrt, anser förbundsstyrelsen och föreslår att kongressen avslår motionen. Förbundets kraft bör i stället läggas på att få fler att orka jobba fram till 65 år.
* Avdelning 57 Luleå föreslår att förbundet verkar för införandet av en frivillig tandvårdsförsäkring via Folksam till en rimlig kostnad. Även avdelning 10 Gävle motionerar om en tandvårdsförsäkring som de tycker ska vara subventionerad.
Alledeles för dyrt, anser förbundsstyrelsen och gör tummen ner. En kollektiv tandvårdsförsäkring för alla medlemmar skulle kosta många hundra kronor i månaden och en individuell, frivillig försäkring skulle bli ännu mycket dyrare.
* 57:an föreslår också att försäkringar som ingår i kollektivavtalet endast ska gälla för dem som är fackligt anslutna. Samtidigt ska arbetsgivaren betala premier motsvarande alla anställda så att ersättningsnivåerna kan höjas. Det skulle vara ett sätt att höja medlemskapets värde och få fler att vilja vara med i facket, anser motionärerna.
Detta säger förbundsstyrelsen skarpt nej till. Medlemmar ska värvas genom positiva metoder, inte genom negativ särbehandling, menar man. Förslaget skulle få den absurda konsekvensen att de organiserade hade ett egenintresse av att vara så få som möjligt.
* Avdelning 5 Malmö anser att många medlemmar blir orättvist behandlade av försäkringskassorna när det gäller bedömning av arbetsskador, beslut om livränta eller sjuk- och aktivitetsersättningar. Femman föreslår att den behandlande läkarens ord ska vägra tyngre än försäkringsläkarens.
Visst är det ett problem, svarar förbundsstyrelsen, men det går inte att slå fast på förhand vems ord som ska väga tyngst. Det kan vara den behandlande läkaren, men också en utomstående expert. Även facket kan bidra genom att ge försäkringskassan ett bra beslutsunderlag.