Finlir för att matcha arbetet och fritiden
Magnus Svensson kom hem från senaste bortamatchen kvart i fem på morgonen och började jobba klockan sex. Peter Carlsson sliter i plocken två timmar extra vissa kvällar för att kunna gå ifrån till träningen.
Magnus är världsmästare i innebandy. Peter spelar fotboll i division fyra.
[Ur nummer: 03/2005] Båda jobbar treskift på Carlsberg i Falkenberg. För att få arbetet och idrottandet att gå ihop krävs det motivation, uthållighet och en hel del dribblande med schemat.
Det slamrar mindre än vanligt på Carlsbergs plocklager i Falkenberg den här eftermiddagen. Februari är en lugn månad med betydligt färre leveranser av öl och läsk än under sommar, jul och påsk. Peter Carlsson kör sin truck mellan staplarna av backar och kartonger. Under ett arbetspass på åtta timmar lyfter han fler än tusen kollin.
De senaste åren har de fått bättre mekaniska lyfthjälpmedel, men det blir ofta ändå flera hundra lyft för hand. Sådant sliter på rygg och armar.
Det är en klar fördel att vara stark och vältränad.
Det är Peter. Strax före klockan fem lämnar han bryggeriet och åker några kilometer bort till en grusplan som skrapats bar under snön. Med mössan nerdragen över öronen och andedräkten rykande ur munnen kör Peter spel- och bollövningar tillsammans med kamraterna i Vinbergs IF.
Tillbaka till division 3
”Kom igen gubbar!” ”Bra jobbat!” hör man. Det kräver lite extra peppning att spela boll i smällkalla vintern. När det våras gäller det att vara i form om VIF ska kämpa sig tillbaka upp i division 3, som laget snöpligt åkte ur i höstas.
Fast löpträningen på slutet kan Peter inte vara med på. Han måste skynda sig tillbaka till plocklagret och fortsätta sitt arbetspass. När skiftkompisarna går hem klockan tio kör Peter vidare till midnatt för att kompensera för träningsavbrottet.
– Skönt att man har förstående skiftesledare, konstaterar Peter Carlsson.
VM-guld och SM-drömmar
– Åtta
nio.
– Tiiiiiio!
På bryggeriets eget gym ligger en världsmästare och lyfter bänkpress. Sextio kilo på stången, tre gånger tio lyft.
– Som innebandyspelare behöver man vara stark i hela kroppen, förklarar Magnus Svensson.
Carlsbergs gym är inte världens modernaste men helt okej, tycker han. Hans lag Warbergs Innebandyclub ligger trea i elitserien. Målet är att gå till SM-final.
Magnus Svensson har också spelat 15 matcher i landslaget.
Förra helgen gjorde han tre mål när Sverige slog Schweiz på Magnus hemmaarena i Varberg. Och han spelade en nyckelroll när Sverige tog VM-guld 2004, bland annat genom två viktiga mål i semifinalen mot Finland.
– Innebandy är enormt roligt och givetvis är det extra kul när det går bra.
Eftersom laget tränar i Varberg, drygt två mil norrut, har Magnus inte lika lätt som Peter att smita från jobbet till träningen. Under hans eftermiddagsveckor försöker han byta bort så många arbetspass som möjligt. Gärna till nattskiftet.
– Jag tycker det är skönt att jobba natt. Det är lugnare och mindre folk på lagret.
Att ha förmiddagsskift kan vara jobbigt när Warberg haft bortamach.
– Efter senaste matchen mot Järfälla kom vi hem kvart i fem när jag skulle börja jobba klockan sex. Visst var jag seg på jobbet. Men sånt får man ta när man satsar på elitidrott.
Ersättning från klubben
När det inte går att byta pass tar Magnus ledigt.
Han får viss ersättning från klubben varje månad, men hur mycket pengar det rör sig om vill han inte berätta.
– Innebandyn är främst ett nöje.
Han tycker att hans arbetsgivare har stor förståelse för att idrotten är viktig. Och det är klart – vilken arbetsgivare skulle inte vara stolt att ha en världsmästare anställd. När Magnus kom hem med sin guldmedalj bjöd Carlsberg på tårta och hade kallat in flera medier för att uppmärksamma händelsen.
Även den lokala fotbollen får stöd av bryggeriet. Peter Carlssons fotbollslag har Falcons logga på matchdräkten. Största stödet får dock Falkenbergs FF som ligger i Superettan.
Meningsfull fritid viktigt
Att kombinera skiftarbete med regelbundna fritidsaktiviteter är inte lätt. Peter och Magnus lyckas tack vare stark motivation och möjlighet till flexibilitet.
De är överens om att det är viktigt att ha en meningsfull fritidssysselsättning som motvikt till ett slitsamt och enformigt arbete – även om de trivs bra bland kamraterna på jobbet. Båda bollspelarna lever som singlar och har därför ingen familj att ta hänsyn till. Treskift ger fler lediga kvällar än tvåskift, men det sliter också på kroppen.
– Att ständigt byta dygnsrytm blir allt jobbigare med åren, säger Livsklubbens ordförande Kjell Nilsson.
Själv gick han ner till dagtid för att kunna engagera sig som ungdomsledare när hans son spelade fotboll.
Allt fler jobbar treskift
Sedan Pripps bryggerier i Göteborg och Stockholm lagts ner har produktionen ökat i Falkenberg och fler anställda fått treskift. Kjell Nilsson ser i huvudsak positivt på utvecklnigen.
– Skiftgången ger fler arbetstillfällen, och det är bättre med skiftarbete än en massa övertid.
Givetvis ger skiftgång också högre lön – det rör sig om flera tusenlappar i månaden.
Avigsidor är svårigheten att delta i regelbundna fritidsaktiviteter och att få ihop familjelivet. Särskilt ensamstående föräldrar har det svårt.
Arbetstiderna är ett ständigt diskussionsämne mellan facket och arbetsgivaren.
Företaget vill i praktiken förlänga skiften med en halvtimme genom att byta ut måltidsuppehållet på arbetstid mot en obetald matrast. Facket jämför med plockarna på Carlsberg i Bromma som förra året fick arbetstiden förkortad till sex timmar med nästan oförändrad lön (se mål&medel nummer 6/2004). Snacka om utrymme för meningsfull fritid! Å andra sidan vill företaget flytta jobb från Bromma till Falkenberg, så alltför avundsjuk ska man kanske inte vara.