Helhetssyn på marken
Jojk, hundspann och kåtor? Nja, snarare satellitbilder, gps och fältkartor.
En modern same använder nämligen IT inom renskötseln.
[Ur nummer: 03/2005] I Sverige är renen viktigare än vad man kan tro. Det bedrivs rennäring på en tredjedel av landets yta där djuren lever i sin naturliga miljö, äter vad de olika årstiderna har att erbjuda och rör sig över stora områden. Eftersom renskötande samer inte äger marken som djuren vistas på, uppstår ofta konflikter med skogsbolag eller privatpersoner.
Vegetationen kartläggs
För att få en helhetssyn på hur marken används har planeringsverktyget Renbruksplan tagits fram. Det går ut på att kartlägga vegetation och betesområden för att effektivare kunna nyttja markerna och bättre anpassa renskötseln till både miljö och andra markanvändare.
Projektet sker i samarbete med några av Sveriges 51 samebyar där medlemmarna har fått undervisning i IT. Med hjälp av sin goda lokalkännedom identifierar samerna olika områden på kartor baserade på satellitbilder och för digitalt in uppgifter om betesmarker i ett geografiskt informationssystem. De använder också små handdatorer med gps-uppkoppling när data ska samlas in ute i fält vilket minskar risken för felaktigheter. I stället för att läsa en traditionell karta och rita in var till exempel bra betesmarker ligger anger gps:en koordinaterna som via en vanlig dator tankas in direkt i databasen.
Djuren loggas var tionde minut
För att ytterligare underlätta renskötseln ska några djur i olika hjordar under våren förses med gps/gsm-kragar. Var tionde minut loggas en position om var djuren befinner sig och varje timma sänds ett sms till en server som visar positionerna på en webbkarta. Då kan samerna se var djuren finns och slipper att varje morgon åka omkring i bil eller på skoter och leta efter dem. Därigenom skonas också miljön.
Förhoppningsvis kommer hela Sveriges renskötselområde att kartläggas och planeringsverktyg tas fram för samtliga samebyar. Då får både samer och skogsbolag för första gången en detaljerad översikt att diskutera kring.
Och kan förmodligen bättre komma överens om hur markerna ska användas.