Allt fler arbetar på obekväma eller oregelbundna tider. Inom LO:s industriförbund ökade andelen under 1990-talet från 26 till 40 procent. Skiftarbetet ökade från 20 till 32 procent. Trenden är samma inom Livs. Var tredje medlem arbetar numera skift.

[Ur nummer: 03/2005] Utvecklingen beror på strukturomvandlingen och koncentrationen till färre och större anläggningar inom framför allt bryggeri, mejeri och slakt & chark. Produktionen pågår allt oftare dygnet runt för att utnyttja maskiner maximalt och för att anpassa sig till handelns krav.
– Det är ett nödvändigt ont, säger Livs tredje ordförande Gerald Lindberg.
Nödvändigt för att processerna måste hållas igång. Ont för att många anställda mår dåligt av oregelbundna tider. Forskning visar att skiftarbetare bland annat löper större risk än andra att drabbas av fetma, hjärtinfarkt och diabetes.
* Är det för billigt för arbetsgivarna att ha verksamhet på obekväma tider?
– Nej. Vi har relativt höga ob-tillägg. Koncentrationen inom branschen har skett ändå. Om vi säger nej till nattarbete hotar arbetsgivarna att flytta produktionen utomlands.

Kallsinnig arbetsgivarpart
Vissa medlemmar jobbar gärna skift av ekonomiska skäl – för den som jobbar kontinuerligt treskift kan tillägget vara en fjärdedel av lönen. För andra passar skiftarbete inte alls. Det kan vara svårt att kombinera med regelbundna fritidsaktiviteter eller med familjeliv. Särskilt ensamstående föräldrar har svårt att få tillvaron att gå ihop.
Förbundet har länge krävt att de anställda ska få större inflytande över sina egna arbetstider. Det finns en rad olika modeller som prövats i andra branscher men Livsmedelsföretagen, Li, har varit kallsinniga.
– Arbetsgivarna vill ha total makt över de anställdas arbetstid. Det är cyniskt och dumt. Människor mår bättre om de får arbeta på tider som passar dem, säger Gerald Lindberg.

Tror inte på affärstidslag
Utvecklingen mot alltmer oregelbundna tider har snart nått kulmen, tror han. Att försöka driva utvecklingen tillbaka är dock lönlöst.
En motion till Livs kongress om att verka för en affärstidslag som begränsar handelns öppettider säger han blankt nej till.
– Idén är stendöd. Inte ens Handels driver den längre.
I stället borde samhället anpassas bättre till den nya tidens krav, anser Gerald Lindberg. Till exempel bör det finnas barnomsorg på obekväma tider.