Våld på jobbet fick Tommy att ta strid
”Ingen ska trampa på någon annan oavsett etnicitet, kön, sexuell läggning eller handikapp”
När de etniska konflikterna på jobbet urartade till misshandel tyckte Tommy Sanfridsson att det var dags att engagera sig i integrationsfrågor. Nu går han en utbildning inom LO och vill gärna bli integrationsansvarig på Livs avdelning 4.
[Ur nummer: 04/2005] På Spendrups depå i Loviseberg söder om Stockholm arbetar människor av många olika nationaliteter.
– Det förekommer en del vardagsrasism och råa skämt. Jag har nog själv varit med om att driva lite för hårt med vissa människor, erkänner Livs klubbordförande Tommy Sanfridsson.
En konflikt mellan två medlemmar slutade i höstas med att en av männen slog ner den andre på jobbet. Företaget utredde händelsen och våldsverkaren avskedades.
Facket ska försvara alla
– Jag insåg att facket måste medla i sådana här konflikter. Vi ska försvara allas lika värde. Ingen ska trampa på någon annan, oavsett etnicitet, kön, sexuell läggning eller handikapp.
Tommy kände att han behövde mer kunskap för att hantera sådana frågor. Därför anmälde han sig till LO:s utbildning ”Dialog för lika värde” på Brunnsviks folkhögskola.
Ny funktion i fackklubben
Mellan de tre veckolånga kurstillfällena på skolan gör deltagarna hemarbete kopplat till sitt fackliga uppdrag. Utbildningen avslutas med ett idé- och kulturseminarium för fackligt aktiva den 29-30 april.
Deltagarna utbildas till projektledare med fokus på att motverka diskriminering och stärka fackets lokala integrationsarbete. De ska också kunna delta i den allmänna debatten om integrationsfrågor och bemöta rasistiska tendenser på arbetet och i samhället.
Efter utbildningen tänker Tommy inrätta en funktion inom fackklubben som kan hantera frågor om diskriminering och etniska trakasserier. Han vill också sprida sina kunskaper till andra klubbar.
– Jag ställer gärna upp som bollplank i integrationsfrågor. Om jag får ett uppdrag av avdelningen kan jag ordna studiecirklar för klubbstyrelser.