Vissa försäkringar är lagstadgade, såsom den allmänna sjukförsäkringen. Andra är avtalsförsäkringar som förutsätter ett kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare.
Medlemsförsäkringar ingår i det fackliga medlemskapet. En fjärde nivå är individuella försäkringar som man tecknar själv.

[Ur nummer: 05/2005] Den som blir skadad på utlandssemestern kan få ersättning från bland annat följande olika typer av försäkringar.

Avtalsgruppsjukförsäkring, AGS. Kompletterar den lagstadgade sjukförsäkringen på 80 procent av inkomsten så att man får 90 procent av lönen upp till cirka 24 600 kronor i månaden. Förutsätter kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare.

Trygghetsförsäkring fritid, TFF. Gäller för olycksfall på fritiden och innehåller akutersättning, ersättning för merkostnader, tandskador, rehabilitering, invaliditet och dödsfall. TTF är en medlemsförsäkring för alla i Livs.

Hemförsäkring. Ingår i dag inte i Livs medlemskap men kan väljas till. (Blir obligatorisk från 1 juli om beslutet godkänns av kongressen, se Mål & Medel nummer 2/2005).

Här finns ett reseskydd som gäller i hela världen. Täcker exempelvis akutsjukvård utomlands, hemresa och skador som gäller egendom, kontanter och värdehandlingar.