Feminism skrivs in i stadgarna
Som första LO-förbund skriver Livs in feminism i stadgarna. Det var dock med ganska knapp marginal som kongressen beslöt att så skulle ske.
[Ur nummer: 05/2005] – Vi behöver komplettera vår nuvarande samhällsanalys med en könsmaktsanalys. Jag kan inte acceptera att män alltid är överordnade kvinnor oavsett var de befinner sig i samhället. Det är viktigt att vi har en politik att komma till rätta med detta. Därför vill förbundsstyrelsen ändra i portalparagrafen, förklarade Hans-Olof Nilsson, nyvald ordförande för Livs.
Ett tag verkade det inte som han skulle få något stöd av kongressen. Talare efter talare gick upp och talade emot ett införande av feminism i stadgarna.
Först ut var Simon Lundin, från avd 5 Malmö, som var bekymrad över hur han skulle lägga fram sina åsikter utan att verka som en mullig mansgris. Han underströk att feminism var viktigt men att han inte ville ha in det i förbundets stadgar.
– Ordet socialism tycker jag är bra. Det står för en vision med arbetsredskap. Feminism däremot är ett allt för luddigt ord. Jag tycker inte att det platsar i portalparagrafen.
Näste man var Hans-Göran Axelsson, från avd Sydöst, som inte heller han ville ha in feminism i stadgarna.
Det fanns även kvinnor bland kongressombuden som ogillade ordet feminism. Britt Marie Lind ville hellre tala om jämlikhet och jämställdhet. Det ansåg hon vara innehållet i det löftet som man inom facket gett varandra.
– Att skriva in ordet feminism känns som att vi misslyckats med jämställdhetsarbetet.
Morgan Sjöberg, från avd 5 Malmö, höll helt med henne.
– Jag tycker att det räcker med att vara socialist, det ordet vet jag vad det innebär.
Fredrik Stolt, från avd 9 Linköping, uttryckte sin oro över att förbundsstyrelsen hakat på en trend när man förordat feminism.
– Jag anser att det är en stor fara att ta med ett ord som kan uppfattas på så många olika sätt. Vi riskerar också att tappa fokus från målsättningen att alla ska få det bättre utan särbehandling.
De uttalanden som gjorts fick Kajsa-Liza Axdorff, avd 15 Örebro, att tända till.
– Feminism är något som jag brinner för. Jag blir ledsen när jag hör hur folk och media missuppfattar och även svartmålar ordet feminism. Jag är feminism och det är jag för att jag ser saker som är orättvisa och som jag vill göra något åt.
Stöd hade hon av Lena O Jenemark, från avd 17 Skara. De två var de enda kvinnor som gick upp och stödde förbundsstyrelsens förslag att ändra i portalparagrafen.
– Jämställdhet ansågs förr som ett fult ord, på samma sätt som man idag ser på feminism. Som jag ser det handlar det om att använda det på rätt sätt därför yrkar jag bifall, sade hon.
Trots att det var fler som talade mot än som talade för feminism blev det ändå en majoritet för förbundsstyrelsens förslag men den var ganska knapp, 97 röstade ja, 86 nej, 6 avstod och 10 reserverade sig.
Beslutet innebär att skrivningen i portalparagrafen som handlar om att förbundet ska verka för en socialistisk samhällsutveckling, nu byts ut mot att förbundets uppgift ska vara att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhället utifrån en socialistisk och feministisk grundsyn.