Eva Karlsson första kvinnan i högsta ledningen

Livs har valt en ordförande som vill kämpa mot lönedumpning och göra Livs röst hörd i samhällsdebatten.

[Ur nummer: 06/2005] om väntat valdes Hans-Olof Nilsson enhälligt till ny förbundsordförande efter Åke Södergren. Livsmedelsarbetarnas nye frontfigur är en 48-årig fyrabarnsfar som bor i Halmstad och veckopendlar till Stockholm. Han har ett förflutet i slakteribranschen men har arbetat som ombudsman sedan 1983.
* Vilka frågor blir viktigast för Livs de närmaste fyra åren?
– Först har vi striden kring lönedumpningen. Vi måste stenhårt hävda kollektivavtal och svensk arbetsrätt. Där behövs mer samarbete med andra livsmedelsarbetarförbund.

Strategier att nå ut
Hans-Olof Nilsson välkomnar kongressbeslutet om en stor utredning som ska forma Livs framtida organisation. Han vill bland annat ge koncernfacken en tydligare roll.
Livs ska synas mer i samhällsdebatten, hoppas han.
– Media har redan börjat uppmärksamma vår syn på handelns egna märkesvaror. Vi ska hitta strategier att nå ut i frågor där vi behöver höras och synas.
Hans-Olof Nilsson är en varm anhängare av facklig-politisk samverkan med socialdemokraterna. Hans konkreta önskelista till regeringen innehåller bland annat en satsning på forskning och utveckling inom livsmedelsindustrin.
Förbundets politiska program ”Hvad vilja livsmedelsarbetarna?” som antogs av kongressen är ett uttryck för Livs höjda ambition på det näringspolitiska området.

Stolt feminist
Eva Karlsson blir den första kvinnan i Livs högsta ledning. Hon valdes enhälligt av kongressen till förbundets tredje ordförande.
Eva Karlsson är 40 år och var klubbordförande på Cloetta i Ljungsbro innan hon blev ombudsman. Hon brinner lite extra för jämställdhetsfrågorna.
– Jag är stolt över att kongressen beslutade att skriva in feminismen i stadgarnas portalparagraf. Feminism är att se att kvinnor som grupp är underordnade män – och att göra något åt det.
Livs tidigare tredje ordförande Gerald Lindberg valdes till andre ordförande.
Bland övriga åtta ledamöter i förbundsstyrelsen blev det bara en förändring. Ingmar Kjaer från avdelning 4, klubbordförande på Marabou i Upplands-Väsby, tog plats i stället för Miguel Zuniga från avdelning 15 Örebro.

Nya styrelsen.
Stående:
Bo Blomdahl, Åke Fransson, Berith Andersson, Ingmar Kjaer, Tommy Andersson, Åsa Hååkman Felth. Stittande: Arne Larsson, Eva Karlsson (tredje ordförande), Hans-Olof Nilsson (ordförande), Gerald Lindberg (andre ordförande), Ove Dröscher.