Att komma ut
i djungeln var resans höjdpunkt

Vid ett stopp under bussresan genom Laos kom plötsligt en pistolbeväpnad man fram och tvingade ut Anders Eriksson.

[Ur nummer: 07/2005] – Då var jag riktigt skraj men det visade sig att han bara ville visa upp mina tatueringar för sina vänner.
Långa resor till spännande länder är Anders Erikssons stora intresse på fritiden. Han och sambon har hunnit med en hel del av världen, men i sommar lutar det åt att han ”bara” kommer att resa till Norrland och kanske blir det en tripp till Berlin, favoritstaden som han besöker så ofta han kan.
– Norrland är nytt för mig. Jag var på släktträff i Lycksele förra året. Jag blev helt förälskad i platsen, den ligger vackert vid älven och människorna har en avslappnad mentalitet som påminner om Asien.

Båt i Mekong
I vintras var han och sambon på långresa i Sydostasien. Med flyg, bussar, bilar och båtar av olika slag tog de sig fram genom Thailand, Laos och Kambodja.
De färdades i överfulla bussar med karaokesjungande asiater, med slowboat längs den mäktiga Mekongfloden och någon gång fick de muta en chaufför för att komma vidare.
– För mig är det viktigt att komma ut bland folket och bort från turisthotellen när jag reser. Att komma ut i djungeln och träffa människorna där var resans höjdpunkt.
Anders berättar om besöket hos Long Neck-folket i norra Thailand som förlänger halsarna på kvinnorna genom att från tidig ålder dra ut dem med rader av metallringar.

Göms bakom skjul
– De påstår att det inte ska vara någon hälsofara, men det är bara de finaste unga flickorna som visas upp. Äldre kvinnor göms undan bakom skjulen där de sitter och gör hantverk i siden och annat. Någonstans hörde jag att bakgrunden till traditionen med de långa halsarna var att stammen hade varit ett krigarfolk och ville göra sina kvinnor så oattraktiva som möjligt för sina fiender, berättar Anders.
Han tillägger att han inte kan gå i god för sanningshalten i denna sägnen.
Några månader efter att Anders Eriksson kommit hem till Sverige avgick klubbordförande i Livs-klubben på hans arbetsplats, Ramlösa utanför Helsingborg. Som vice ordförande fick han hoppa in och nu har han samlat på sig en rad fackliga uppdrag: klubbordförande, huvudskyddsombud, försäkringsrådgivare och representant i Carlsbergs koncernfack med ansvar för arbetsmiljö och frågor kring personal och produktion.

Neddragningar
– Sedan vi blev uppköpta av Carlsberg har det varit mycket nedläggningar och besparingar inom koncernen. Pripps i Göteborg och i Stockholm har lagts ner.
För koncernfacket är den viktigaste fackliga frågan att få ner ölskatten och minska på privatimporten.
– Även för oss på Ramlösa är trycket utifrån stort, det är svårt att konkurrera på samma villkor när handeln och konsumenterna köper billigt vatten från andra länder.
Anders berättar att Ramlösa Hälsobrunn invigdes redan 1707. Det sades vid den tiden att vattnet som rann från sandstensklippan i Ramlösa-dalen gjorde människorna friskare.
De anställda på brunnen har idag en grundlön på 96 kronor och med ännu lägre priser på produkterna kan det bli mycket besvärligt att upprätthålla en anständig lönenivå.

Faktaruta
Namn: Anders Eriksson
Ålder: 37 år
Arbete: Ramlösa Hälsobrunn utanför Helsingborg
Familj: Sambon Cecilia, nybliven husse till Stumpan Fritidsintresse: Förutom resor och fackligt arbete; träning av olika slag bland annat styrketräning och yoga
Senast lästa bok: Alkemisten av Paulo Coelho. ”Den är lite halvreligiös, men medmänsklig och jättebra.”
Ser på TV? Dokumentärer och nyheter, sportfantast Favoritmat? Starkt kryddad asiatisk mat
Bästa film? ”Det kinesiska mästerverket Hero”