[Ur nummer: 07/2005] Marknaden för svenskproducerade baslivsmedel bör stärkas, anser regeringens utredare, Mål & Medel-krönikören Stefan Edman. Onödiga regler som gör svensk matproduktion dyrare bör tas bort.
I början av juni lämnade Edman sitt slutbetänkande Bilen, biffen, bostaden – hållbara laster, smartare konsumtion till jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist. Syftet är att visa hur hushållens konsumtion kan bli ”smartare” för såväl plånboken som hälsan, miljön och det globala resursutnyttjandet.
På livsmedelsområdet föreslår utredaren en storsatsning på extensiv nötköttsproduktion, där korna får beta gräs mer än i dag. Gräsbete ger nyttigt omega-3-fett i köttet och håller det svenska kulturlandskapet öppet.
Utredaren talar entusiastiskt om ”svenska nötköttsrancher” som kräver rejält ekonomiskt stöd.
Andra förslag från Edman är:
* Lag om ursprungsmärkning av alla livsmedel.
* Om fem år ska 25 procent av de livsmedel som upphandlas i stat, kommun och landsting vara ekologiskt certifierade.
* Halverad moms på ekologiskt certifierade och rättvisemärkta varor.
* Stat, kommun och landsting ska handla rättvisemärkta varor som kaffe, te och bananer. Rättvisemärket garanterar bland annat att varan producerats under schysta villkor för arbetarna.
* Stöd till butiker som profilerar sig mot hållbar konsumtion och utbildar sina anställda i miljöfrågor (”grönt körkort”).
* Nationell satsning på utbildning för att ge mer ”Smart-mat” i offentliga sektorn. Smart-mat innebär mer bröd, potatis, grönsaker och ekologiskt mat, mindre kött, godis, chips och läsk samt mer miljöanpassade transporter.
Utredningen innehåller också förslag som handlar om att göra resande och boende mer miljömässigt hållbart.