”Vi ska ha roligt och försöka hjälpa till”
Aktivister
laddar inför
sommarens
insats bland sommar-
jobbarna
För tusentals feriejobbande ungdomar har uppsökarna från ”Facket i sommarland” blivit det allra första mötet med fackföreningen.
Mål & Medel var med när en grupp västsvenska unga aktivister förberedde sommarens turnéer i Bohuslän, Göteborg och Halland.
[Ur nummer: 07/2005] En av fem ungdomar mellan 16 och 24 år kommer inte att få något anställningsbevis på sitt sommarjobb. Det innebär, enligt LO:s rapport om utsikter för sommarjobben 2005, att tusentals ungdomar kommer att arbeta utan rättigheter.
Läget är speciellt allvarligt med tanke på att det finns mycket få sommarjobb registrerade på landets arbetsförmedlingar.
Konkurrensen ökar
– När det finns få sommarjobb ökar konkurrensen mellan ungdomarna. Många har då inte något annat val än att ta jobben till dåliga villkor. Den som tar minst betalt eller begär minst rättigheter får jobbet. Ingen annan grupp i samhället hade accepterat de förhållanden som många av våra ungdomar utsätts för, säger LO:s ungdomsombudsman Johan Ingelskog.
”Facket i sommarland” är ett försök att nå dessa ungdomar som kanske har sitt allra första jobb och saknar kunskap om både kollektivavtal och försäkringar.
Projektet ”Facket i sommarland” har i bedrivits i olika former i 25 år och verksamheten är idag utbyggd över hela Sverige.
På Unga Örnars kursgård Gråbogården några mil utanför Göteborg har LO-distriktet i Västsverige samlat ett 20-tal unga aktivister för att förbereda tre turnéer: en i Bohuslän, en i Göteborg och en i Halland.
Anna Palmér och Katarina Norgren från LO-distriktet leder upptakten och berättar om erfarenheter från tidigare år.
Viktigt med avsändare
– Att vi har på oss våra röda T-shirts med tryck på är viktigt, det ger en tydlig avsändarsignal och ingen behöver fundera på vilka vi är, säger Anna Palmér.
Hon talar mycket om hur viktigt det är att spela med öppna kort och direkt presentera sig för arbetsgivaren eller den som leder arbetet.
– ”Är det ok om vi kommer in och ställer några frågor?” På många arbetsplatser känner de igen oss år efter år och cheferna brukar skoja i stil med ”Jag sköter mig i år igen!”. Det tycks alltid vara kul att driva med facket lite, men det får vi bjuda på. Om det är någon som inte vill släppa in oss är det bara att åka vidare. Vi kan inte gå in på arbetsplatser där vi inte är välkomna, förklarar Anna Palmér.
Även när det gäller affischeringen är det viktigt att vara korrekt.
– Det är lätt att bli för ivrig och börja hänga upp affischerna även där de inte är önskade. Förra året fick jag och Katarina en utskällning som man kunde blåsa håret med när vi satt upp en affisch där den inte fick hänga. Jag kände mig som en 14-åring och det var pinsamt, erkänner Anna.
Massmedia kontaktas
Kommunalaren Magdalena Kowalkowska frågar om massmedia kommer att bevaka ”Facket i sommarland”.
– Vi har skickat information till alla tidningar i Västsverige och till fackförbundspressen så nu får vi se vilka som hör av sig, svarar Anna.
Under upptakten får aktivisterna utbildning kring svartjobb och skattefrågor, arbetsmiljöfrågor och vilka regler som gäller för hur gammal man ska vara för olika sorters arbete.
Även LO:s ungdomsombudsman Johan Ingelskog, Skatteverket och Arbetsmiljöinspektionen finns på plats för att berätta om vad som gäller för sommarjobbare och arbetsgivare som anställer sommarjobbare. n