Salongens nya liv
[Ur nummer: 12/2003] En lördagsförmiddag ute på stan. Fötterna vandrar planlöst längs Göteborgs gator och in i en butik som säljer väldesignade husgeråd. Entrén känns bekant men jag tänker inte riktigt på var jag befinner mig förrän blicken lämnar trängseln bland skålar och fat för att landa på den mörka träpanelen som löper runt lokalen.
Det här är ju för tusan den gamla biografen Cosmorama! Märkligt nog finns det en hel del inredningsdetaljer kvar från förr, de vita pelarna som bär upp tvåvåningsbalkongen och det jättelika trävalvet som med magnifika intarsia-arbeten omgärdade film-duken. På ett ögonblick har jag stigit in i en tidsmaskin. Magi!
Före televisionen
Som i en dröm ser jag Sveriges kanske förnämsta biograf i all sin prakt när den uppfördes 1908 och får vara med när familjen Husberg tog över verksamheten ett par år senare för att starta biografkedjan ABC. Jätten Svensk Filmindustri kom att bli delägare och tog över Cosmorama 1964 när televisionen för länge sedan hade fått folk att stanna hemma i vardagsrumssoffan. Efter många knackiga år stängdes biografen 1988 för att under en period fungera som hem för några av stadens teatrar.
Återigen är det 2003 och jag fylls av vemod när jag betraktar balkongsidornas utsökta ståltrådskonstverk som föreställer scener ur gamla filmer och betydelsefulla då levande personer. Som Charles Magnusson. Denne filmarbetarpionjär skulle knappast ha sett så nöjd ut om han verkligen kunde se förödelsen nedanför och vara medveten om dagens hårda bioklimat.
Tunga steg
Och tur är väl det. För vad vi skulle få skämmas, vi moderna människor som hellre väljer andra nöjen än bio och som därigenom har biografdöden på våra samveten. En biografägare kan naturligtvis inte bedriva en verksamhet som inte lönar sig.
Ändå är det med tunga steg jag söker mig mot utgången. Passerar stentrappan till den övre foajén vilken blivit försäljningsplats för pocketböcker, lågprisutgåvor som äter upp vinsten för både författare och förlag. Vandrar ut mot gatan genom den före detta nedre foajén och låter blicken sorgset njuta av gammal biografinteriör. Spegelväggen, träpanelen och armaturen med de stilrena glaskuporna.